Τα επιχειρήματα υπέρ του Brexit, η άνοδος του εθνικισμού και ο τρόπος αντιμετώπισης της Ρωσίας αναλώνουν την Ευρώπη, αλλά υπάρχει μια διαμάχη που βρίσκεται κοντά στην επίλυσή της – και βρίσκεται σε μια περιοχή όπου διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό η παγκόσμια τάξη.
Η πΓΔΜ θα διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για την αλλαγή του ονόματος του πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η εισαγωγή του γεωγραφικού παρονομαστή είναι το κλειδί για τη διευθέτηση μιας διένεξης 27 ετών με την Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η χώρα -διέπραξε κατάχρηση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας, που βρισκόταν στη βόρεια Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν την αλλαγή του ονόματος.
Τα Βαλκάνια είναι ένα θέατρο επιρροών αντί για πόλεμο, μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και η επίλυση της διαμάχης θα είναι μια σπάνια νίκη σε μια ευμετάβλητη περιοχή, όπου τα κράτη εξακολουθούν να αγωνίζονται, προκειμένου να διορθώσουν τους δεσμούς που πηγαίνουν πίσω στις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Η Ελλάδα συμφώνησε να εγκαταλείψει την αντίρρησή της για ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο.
Η Ρωσία, ισχυρός αντίπαλος της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θέλει να την αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο και προσπαθεί να μπερδευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις του μικρού κράτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση στα Σκόπια. Η Μόσχα υποστηρίζει την τοπική εθνικιστική αντιπολίτευση, η οποία κυβερνούσε για μια δεκαετία, πριν ηττηθεί πέρυσι από τον σημερινό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών με τις πιο θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, απέλασε δύο Ρώσους απεσταλμένους, αφού τους κατηγόρησε ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συμφωνία.