Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Brexit που συνέβη τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου (τοπική ώρα), ξεκινούν τη Δευτέρα μια νέα φάση στη μάχη για την πιθανή μελλοντική εμπορική συμφωνία, η οποία θα διαρκέσει 11 μήνες γεμάτους διαπραγματεύσεις, που ενέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν σε οικονομική ζημιά στο τέλος του έτους, αν αποβούν άκαρπες.
Σε μια εκτεταμένη ομιλία στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απειλήσει να απομακρυνθεί από τις συνομιλίες με την ΕΕ παρά να δεχθεί τις απαιτήσεις των Βρυξελλών να υπογράψουν τους κανονισμούς της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ και τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Ένωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι επιθυμεί μια συνολική εμπορική συμφωνία τουλάχιστον τόσο καλή όσο αυτή που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά, αλλά θα επιμείνει ότι «η Βρετανία θα ευημερήσει» ακόμη και χωρίς μια τέτοια συμφωνία. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, πρόκειται να παρουσιάσει τη σχεδιαζόμενη διαπραγματευτική του θέση με μια ομιλία στις Βρυξέλλες. Η βρετανική λίρα υποχώρησε.
Μετά από τρία χρόνια συνομιλιών σε κακό κλίμα, σχετικά με την πολιτική απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα αρχικά σημάδια δείχνουν ότι τα κόμματα είναι έτοιμα να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην φτάσουν οι διαπραγματεύσεις «στην άκρη του γκρεμού» σχετικά με το καθεστώς των σχέσεων ΕΕ- Βρετανίας από το 2021. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει ότι είναι «αδύνατο» να υπογράψει την πλήρη συμφωνία πριν από την τελική λήξη της προθεσμίας που έχει συμφωνηθεί με τον Τζόνσον, στα τέλη αυτού του έτους.
Μια τέτοια ρητορική που κινείται σε «σκληρή γραμμή», μπορεί να είναι σε ένα βαθμό, μέρος μιας τακτικής που ακολουθείται, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κερδίσουν πλεονεκτήματα εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ παρουσίασαν τις «κόκκινες γραμμές» τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σχετικά με τους όρους του μεταξύ τους διαζυγίου, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πέρυσι.
Ένας άγνωστος παράγοντας αυτή τη φορά είναι πόσο πολύ θέλει ο Τζόνσον μια συμφωνία με την ΕΕ. Πολλοί φανατικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, θα ήταν ευτυχείς αν δεν γινόταν, τελικά, εφικτή η επίτευξή της..
Το επιτελείο του Τζόνσον είναι αποφασισμένο να απορρίψει ό,τι αυτό θεωρεί ως άδικο αίτημα από την πλευρά της ΕΕ. Η σύγκρουση βασίζεται στο κατά πόσο η Βρετανία πρέπει να υπογράψει τους κανονισμούς της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ με αντάλλαγμα τις διμερείς εμπορικές σχέσεις χωρίς δασμούς.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που να περιλαμβάνει την αποδοχή των κανόνων της ΕΕ για την πολιτική ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι παρόμοιο περισσότερο από ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποχρεωθεί να δεχτεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», θα πει αργότερα σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της ομιλίας του.