search icon

Bloomberg

Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, σχεδόν όσο εκείνο των ΗΠΑ

Κι αυτό, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια νωρίτερα, λέει το Bloomberg

Με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές να διατηρούν τα επιτόκια στο «βυθό», οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, σχεδόν ανεξάρτητα από τις ενέργειες των κυβερνήσεων. Αυτό ωθεί τους επενδυτές να στραφούν σε πιο επικίνδυνες λύσεις, χαμηλού κινδύνου εταιρικά ομόλογα και αναδυόμενες αγορές στην αναζήτηση σημαντικών αποδόσεων.

“Για τους επενδυτές που χρειάζονται περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να απομακρυνθούμε περισσότερο από την καμπύλη κινδύνου”, δήλωσε ο Δημήτρης Βαλατσάς, Διευθυντής Ευρωπαϊκής Έρευνας στη Greenmantle, μια εταιρεία συμβούλων σε μακροοικονομικά και γεωπολιτικά θέματα.

Οκτώ χρόνια τώρα, η Ιταλία συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη συσσώρευση χρέους στη ζώνη του ευρώ και να επιβαρύνεται με μια στάσιμη οικονομία. Η αταίριαστη κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία αποτελείται από δύο λαϊκίστικα κόμματα, βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης, έχει καταφέρει να δημιουργεί προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεγαλύτερα μέλη της, και μάλιστα να φλερτάρει με την έξοδο του ευρώ. Ποιος νοιάζεται; Οι αποδόσεις των διετών έμειναν αρνητικές αυτό το μήνα ούτως ή άλλως, με τα αξιόγραφα που τώρα αποδίδουν -0,04%.

Εάν παρατηρήσει κανείς την Ελλάδα, την πρωταγωνίστρια της κρίσης του ευρώ, όπου οι αποδόσεις των 10 ετών έφτασαν το 40% το Μάρτιο του 2012 όταν υπήρχε μια προσωρινή κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού (σημειώνεται ότι ο ίδιος ρητόρευε στις Κάννες λίγες μέρες πριν παραιτηθεί).

Την Τρίτη, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή του της Νέας Δημοκρατίας πούλησε 7ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 2%. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας αποδίδει τώρα 2,2%, κάτι που ελάχιστα υπερβαίνει το αμερικανικό αντίστοιχο που αποτελεί σημείο αναφοράς, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια νωρίτερα.

Exit mobile version