search icon

Bloomberg

Την «έξοδο» από τη χώρα μελετούν οι πλούσιοι Γάλλοι λόγω της φορολογίας του Μπαρνιέ (γράφημα)

Ο προϋπολογισμός για το 2025 θέτει κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για τα άτομα που έχουν ετήσιες απολαβές 250.000 ευρώ ή για τα ζευγάρια με ετήσιες απολαβές των 500.00 ευρώ

Το σχέδιο του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ για αύξηση της φορολογίας των πλουσίων θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους εξ αυτών να φύγουν από τη Γαλλία, ενώ άλλοι που μπορεί να σκέφτονταν να εγκατασταθούν στη χώρα ενδέχεται να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με συμβούλους σε θέματα πλούτου και φορολογίας.

Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ για το 2025 θέτει κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για τα άτομα που έχουν ετήσιες απολαβές 250.000 ευρώ ή για τα ζευγάρια με ετήσιες απολαβές των 500.00 ευρώ.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φορολογικών καταφυγίων από τα οποία θα μπορούσαν διαφορετικά να επωφεληθούν.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα επηρεάσει περίπου 65.000 νοικοκυριά και θα συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ μπορεί εύκολα να ανατραπεί και τόσο η αριστερή αντιπολίτευση όσο και τα δεξιά κόμματα έχουν πιέσει για πιο εκτεταμένες πολιτικές φορολόγησης των πλουσίων.

«Οι πλούσιοι στιγματίζονται ολοένα και περισσότερο στη Γαλλία», δήλωσε η Ζένια Λεζάντρ, διευθύνουσα εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Hogan Lovells με έδρα το Παρίσι και ειδικός σε θέματα φορολογίας, η οποία δέχεται ερωτήματα από πελάτες. «Κάποιοι άνθρωποι θα καταλήξουν να φύγουν. Έχουν βαρεθεί την ανασφάλεια και την αστάθεια, απλά θα φύγουν», υπογράμμισε.

Η απόφαση της Γαλλίας να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων είναι το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης πολιτικής ρητορικής που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, όταν η αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο τις δημοσιονομικές πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προσπάθησε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιτών που μετακινούνται στο Παρίσι μετά το Brexit.

Ο Μακρόν περιόρισε το πεδίο εφαρμογής του φόρου περιουσίας της χώρας και έθεσε μια ενιαία εισφορά, γεγονός που απέσπασε επαίνους από την επιχειρηματική κοινότητα και επικρίσεις από όσους τον αποκάλεσαν «πρόεδρο των πλουσίων».

Πρόσφατη έκθεση της νέας κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων του Μακρόν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, υποστηρίζοντας ότι η αναδιαμόρφωση του φόρου περιουσίας κόστισε στο κράτος περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2022. Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα φάνηκαν να αναχαιτίζουν τις αναχωρήσεις των πλουσίων προς άλλες χώρες.

Τώρα, ο Μπαρνιέ αυξάνει τη φορολογία των πλουσίων στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας, ένα παρόμοιο σχέδιο που εξετάζεται επίσης από την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η εστίαση στους πλούσιους και τις μεγάλες πολυεθνικές είναι ένας τρόπος για να αποφευχθούν ευρύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

Η Γαλλία φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο, όπως αυτή του Μπερνάρ Αρνό, ιδρυτή του γίγαντα πολυτελών ειδών LVMH, ο οποίος κατατάσσεται τέταρτος στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και της Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, κληρονόμου του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal. Φιλοξενεί επίσης μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες, όπως τη φατρία της Hermes International SCA, τους κληρονόμους Βερτχάιμερ της Chanel Ltd. και την οικογένεια πίσω από τον αμυντικό κολοσσό Dassault.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο καμπής με αυτόν τον προϋπολογισμό», δήλωσε η Eβελίν Μπρουζέρ, αντιπρόεδρος της Association Francaise du Family Office, τα μέλη της οποίας βοηθούν στη διαχείριση των προσωπικών κεφαλαίων των πλουσίων. «Κανείς δεν θέλει να πλήττεται από φόρους. Πολλοί επιχειρηματίες μπορεί να είναι προσκολλημένοι στη Γαλλία, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που θα φύγουν».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών έχει αυξήσει τις ανησυχίες των πλουσίων, ορισμένοι από τους οποίους άρχισαν να διερευνούν σχέδια εξόδου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυρίως λόγω της υπόσχεσης του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου για σημαντικότερες αυξήσεις φόρων.

Μια κάποια ανοχή για τα μέτρα αυτά έχει πλέον εμφανιστεί, σύμφωνα με την Μπρουζέρ, αλλά μόνο εάν οι υψηλότερες εισφορές που ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ είναι πραγματικά προσωρινές και συνοδεύονται από μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των υπερβολικών δημόσιων δαπανών.

«Αρκετοί μπορεί να είναι έτοιμοι να φύγουν, αλλά είναι ακόμα εδώ», δήλωσε. «Θα περιμένουμε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι», συμπλήρωσε.

Μια γαλλική οικογένεια που θα νιώσει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού είναι η ναυτιλιακή δυναστεία Σααντέ, με έδρα τη Μασσαλία.

Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM SA – η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο – θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος και 300 εκατ. ευρώ το 2026. Οι Σααντέ έχουν περιουσία αξίας 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, η οποία εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η εταιρεία σημείωσε κέρδη ρεκόρ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter νωρίτερα αυτό το μήνα, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Χαβιέ Νιέλ χαρακτήρισε το γαλλικό κράτος «αναποτελεσματικό» και δήλωσε ότι η σχετική φορολογική σταθερότητα των τελευταίων ετών συγκράτησε τους πλούσιους από το να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις του επόμενου έτους, δήλωσε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει, αγαπώ αυτή τη χώρα».

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Ρεκόρ εσόδων και νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version