Σε συνομιλίες με τους εργοδότες βρίσκεται το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας με αντικείμενο τις αυξήσεις μισθών των εργαζομένων, δίνοντας το έναυσμα μία από τις πιο σημαντικές «αναμετρήσεις» στο εσωτερικό της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Αναλυτικότερα, οι διαπραγματεύσεις, που αφορούν περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους, διεξάγονται ανάμεσα στην IG Metall και τα μέλη της στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρονικών ειδών και στις εταιρείες που εκπροσωπούνται από την ένωση εργοδοτών Gesamtmetall. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι επιδιώκουν μισθολογικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών, με το συνδικάτο να ζητά τις μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2008. Οι εργοδότες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των αυξήσεων και μάλιστα εν μέσω ύφεσης.
Προς το παρόν, οι δύο πλευρές φαίνονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για μεγάλες απεργίες. Το διοικητικό συμβούλιο της IG Metall θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της προχωρώντας σε ψηφοφορία για απεργιακές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία μεγάλων βιομηχανιών όπως η Airbus, η Mercedes-Ben, και η Thyssenkrupp AG.
Τι ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα
Η IG Metall πιέζει για αυξήσεις μισθών της τάξης του 8% για τα μέλη της. Άλλες εργατικές ενώσεις όπως η Ver.di, η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, επιδιώκει αυξήσεις 10,5% για τους 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Αν και αυτές οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι οι πιο μεγάλες εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού της Γερμανίας προβλέπεται να είναι ακόμη υψηλότερος το 2022. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία είναι περισσότερο έχουν αυξημένα κόστη μετακίνησης καθώς οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού.
Τι λένε οι εταιρείες
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργοδότες θέλουν να δώσουν πολύ λιγότερα από όσα ζητά η IG Metall. Η Gesamtmetall θέλει να καταβάλει εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ στους εργαζομένους και επίσης επιδιώκει μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει στα μέλη της ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση για τα επόμενα πολλά χρόνια
Οι ενώσεις των εργοδοτών υποστηρίζουν ότι τα μέλη τους απειλούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και υλικών, καθώς και από διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδας που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ισχυρίζονται επίσης ότι πολλές εταιρείες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ρευστότητας και παροχών στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υψηλότερες αμοιβές. «Οι τρέχουσες προτάσεις της IG Metall θα οδηγούσαν σε τεράστια, μη διαχειρίσιμα βάρη για πολλές από τις εταιρείες μας φέτος και του χρόνου», δήλωσε ο Χέραλντ Μαρκουάρντ, ανώτερος διαπραγματευτής για την ένωση εργοδοτών. «Δεν βλέπω πράσινο φως από τις επιτροπές και τα μέλη» σημείωσε.
Τα επόμενα βήματα
Μια γενική απεργία μεγάλης διάρκειας θα μπορούσε να ξεσπάσει σχετικά γρήγορα. Η IG Metall θέλει οι εκπρόσωποι των εργοδοτών να εγκαταλείψουν τη λύση της εφάπαξ πληρωμής και να αρχίσουν να διαπραγματεύονται για μόνιμες αυξήσεις μισθών. Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει εάν οι συνομιλίες κινούνται ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, είναι πιθανό να ανακοινώσουν μια ψηφοφορία στις 17 Νοεμβρίου για να προχωρήσουν σε απεργία. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια μεγάλη κλιμάκωση που θα μπορούσε να σταματήσει τις γραμμές παραγωγής σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας.
Οι πιθανές «λύσεις»
Στο παρελθόν, τα εργατικά συνδικάτα συχνά συμβιβάζονταν με την ικανοποίηση περίπου των μισών από τα αιτήματά τους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JPMorgan. Εκεί κατέληξαν άλλωστε και οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις στον κλάδο του χάλυβα θυμίζει το Bloomberg.
Ωστόσο, οι τελευταίες συμφωνίες στον τομέα των μετάλλων και των ηλεκτρονικών ειδών είχαν περιορισμένα οφέλη για τους εργαζόμενους λόγω της πανδημίας, επομένως οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να καλύψουν τη διαφορά. Πολλές γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, εν μέρει για δημογραφικούς λόγους, επομένως τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται πλέον σε καλύτερη θέση για διαπραγματεύσεις.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι μια πολύ γενναιόδωρη συμφωνία για τους μισθούς θα μπορούσε να προκαλέσει μια «σπιράλ μισθών -τιμών» και να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ ξεχώρισε τις «υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών» ως βασικό παράγοντα κινδύνου για τις προβλέψεις των αξιωματούχων για τον πληθωρισμό. Ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων θα είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που θα κρίνουν το πότε θα σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Την ίδια ώρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε εργατικά συνδικάτα και εκπροσώπους επιχειρήσεων για συνομιλίες σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να προχωρήσεις σε μεταβιβαστικές πληρωμές ύψους έως και 3.000 ευρώ αφορολόγητα ως αποζημίωσης προς τους Γερμανούς εργαζόμενους.
Διαβάστε ακόμη
ΡΑΕ και χρηματιστήριο ενέργειας ανοίγουν την αγορά των PPAs
Αντίστροφη μέτρηση για τα τέλη κυκλοφορίας – Πότε αναρτώνται στο myCar