Οι Λονδρέζοι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να εργάζονται από το σπίτι τους σε σχέση με τους εργαζόμενους στο Παρίσι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στη στενή αγορά εργασίας.
Η έρευνα, που διεξήχθη στις 15 Νοεμβρίου, διαπίστωσε ότι το 20% των εργαζομένων στο Παρίσι δεν επιτρέπεται να εργάζονται από το σπίτι, ενώ στο Λονδίνο ο αριθμός αυτός είναι 4%. Τα αποτελέσματα από 500 εργαζόμενους σε γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και 250 στη Γαλλία έδειξαν ότι οι Λονδρέζοι έχουν συνολικά μεγαλύτερη ευελιξία να εργάζονται από το σπίτι, με τους περισσότερους να έχουν υβριδικές ρυθμίσεις.
Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας αποτέλεσαν έναν τρόπο προσέλκυσης ταλέντων κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, όταν ήταν δύσκολο να γίνουν προσλήψεις. Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παρουσιάσει σημάδια ψύξης, με τις κενές θέσεις εργασίας να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνεται, αλλά παραμένει πιο σφιχτή από ό,τι στη Γαλλία. Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 4,3% έναντι 7,4% στη Γαλλία.
«Όσον αφορά την αποζημίωση για την άρνηση της τηλεργασίας (Work From Home), οι Λονδρέζοι ζητούν επίσης περισσότερα από τους Παριζιάνους ομολόγους τους, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence Sirine Bouzid. Παρά την ελαφρά χαλάρωση στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Bouzid δήλωσε ότι δεν έχει δει σημαντική «καταστολή της ευελιξίας».
Η πλειονότητα των Λονδρέζων θα ζητούσε διψήφιες αυξήσεις μισθών αν δεν μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι στην τρέχουσα εργασία του, ενώ στη γαλλική πρωτεύουσα μόνο το 28% δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο. Στον αντίποδα, ένας στους πέντε Λονδρέζους δήλωσε ότι θα δεχόταν μείωση μισθού όταν άλλαζε θέση εργασίας για να μπορεί να εργάζεται από το σπίτι, περισσότεροι από τους εργαζόμενους στο Παρίσι.
Το κόστος μεταφοράς αποθαρρύνει το 57% των εργαζομένων στο Λονδίνο από το να πηγαίνουν στο γραφείο. Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρει τα εν λόγω έξοδα, αλλά οι εργοδότες του Παρισιού είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν το ήμισυ του κόστους των μετακινήσεων, σύμφωνα με την έκθεση του BIoomberg.
Ομοίως, το κόστος της παιδικής μέριμνας, το οποίο είναι διπλάσιο στο Λονδίνο από ό,τι στο Παρίσι, είναι ένα άλλο ζήτημα που αναφέρουν οι Λονδρέζοι για την εργασία από το σπίτι.
Οι Λονδρέζοι που πηγαίνουν ευχαρίστως στο γραφείο επικαλούνται την εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς του σπιτιού τους. Για τους Παριζιάνους, η ευκαιρία για μεταφορά γνώσεων και δικτύωση τους οδηγεί στα γραφεία.
«Ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη, η γαλλική κυβέρνηση έχει προσφέρει κάποιο επίπεδο μαξιλαριού, ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί δεν απολαμβάνουν τέτοια οφέλη», δήλωσε ο Bouzid.
Διαβάστε ακόμη:
Γερμανία: Ανακάμπτει αλλά παραμένει χαμηλά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ