Το καλοκαίρι του 2020 και ενώ η Αμερική ήταν αντιμέτωπη με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα – πανδημία, υψηλά ιστορικά ποσοστά ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές – ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, προτίμησε να αφοσιωθεί στην κόντρα του με το Tik Tok, έναν από τους ισχυρότερους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Όλοι θυμόμαστε πως ο Τραμπ, είχε μια παράξενη εμμονή μαζί του. Καθημερινά σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων μιλούσαν για το νέο αυτό πόλεμο που μόλις είχε ξεσπάσει. Στο έκτο επεισόδιο του Foundering παρακολουθούμε πως το Tik Tok κατάφερε να σημειώσει τεράστια επιτυχία σε μια περίοδο που το κλίμα και οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ήταν αρκετά τεταμένες.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, οι σχέσεις των δύο ισχυρότερων κρατών οξύνθηκαν. Για αρκετό διάστημα, ο Ντόναλτ Τραμπ ακολουθούσε μια σκληρή εξωτερική πολιτική. Διεξήγαγε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας ενώ δεν δίστασε να την κατηγορήσει και για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να επιτεθεί για ακόμη μια φορά στο Πεκίνο, ο Τραμπ έδωσε εντολή να απαγορευτεί η λειτουργία της εφαρμογής στην Αμερική, απόφαση που θα έπαιρνε πίσω μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση θα πωλούνταν σε αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας.

Ο Τζανγκ Γιμίνγκ, ιδρυτής της μητρικής εταιρείας της TikTok, ByteDance Ltd., διαπραγματευόταν για μήνες προκειμένου να καταφέρει να πουλήσει την εταιρεία. Ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όμως, τα στελέχη της ByteDance αποφάσισαν να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή ως ότου αυτές ολοκληρωθούν. Αφού ο Τζο Μπάιντεν μετακόμισε στο Λευκό Οίκο, η κυβέρνησή του πάγωσε οριστικά τη διαδικασία απαγόρευσης και πώλησης του TikTok.

Στο μεταξύ, το TikTok χαρακτηρίστηκε ως η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αναπτύχθηκε όσο κανένα άλλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και η τρελή πορεία συνεχίζεται. Η εφαρμογή επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τη ζωντανή ροή ενώ πλέον συνεργάζεται με όλο και περισσότερα διάσημα ονόματα και γνωστούς καλλιτέχνες προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους χρήστες.  Παράλληλα εδραιώνεται συνεχώς στην αμερικανική κουλτούρα.

Την Πέμπτη, ο Γιμίνγκ ανακοίνωσε πως παραιτείται από τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος της ByteDance, κλείνοντας σχεδόν μια δεκαετία στο τιμόνι μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ο Γιμίνγκ θα παραμείνει στην εταιρεία για να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έγραψε σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, «η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτω κάποιες από τις δεξιότητες του ιδανικού διευθυντή. Ανησυχώ ότι εξακολουθώ να εμμένω σε ιδέες που είχα πριν ξεκινήσω την εταιρεία και δεν έχω εξελιχθεί ενημερώνοντας αυτές τις παρωχημένες ιδέες». Ο Ρούμπο Λιάνγκ, επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού, θα γίνει ο νέος Ceo της εταιρείας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Το «stratego» των ναυλαγορών για φορτηγά, δεξαμενόπλοια και containers

Kοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher διακοπών

OΠΕΚΑ: Αύξηση στο επίδομα παιδιού – Τα νέα ποσά, οι ημερομηνίες πληρωμής