search icon

Bloomberg

Τι σημαίνει η «στροφή» της κινεζικής State Grid από τον χαλκό στο αλουμίνιο (γράφημα)

Η πιθανότητα υποκατάστασης του χαλκού σε μεγάλη κλίμακα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση

Εδώ και μήνες, καθώς ο χαλκός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και στη συνέχεια υποχώρησε ξανά, ένα βασικό ερώτημα δημιουργήθηκε σε ολόκληρη τη βιομηχανία μετάλλων: Τι ετοιμάζει ο κρατικός διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας;

Ο μεγαλύτερος αγοραστής χαλκού στον κόσμο, η State Grid Corp. της Κίνας, έχει επιβραδύνει τις αγορές της σε χάλκινα σύρματα φέτος, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξήσει τις αγορές σε καλώδια αλουμινίου, ένα φθηνότερο υποκατάστατο.

Αν και αναμφισβήτητα η κίνηση αυτή αποτελεί μια φυσική αντίδραση στην άνοδο των τιμών του χαλκού, η αλλαγή στρατηγικής έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για το αν συμβαίνει κάτι στο παρασκήνιο, δη αν ένας από τους σημαντικότερους αλλά πλέον αδιαφανείς αγοραστές της βιομηχανίας μετάλλων μπορεί να υφίσταται μια αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να κλονίσει την παγκόσμια αγορά.

Η πιθανότητα υποκατάστασης του χαλκού σε μεγάλη κλίμακα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση και ορισμένοι έμποροι το προβάλλουν ως λόγο για να ποντάρουν ενάντια στην ευρεία συναίνεση για αυξανόμενες ελλείψεις και αύξηση των τιμών του χαλκού τα επόμενα χρόνια.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων προμηθειών να χρησιμοποιείται για τα κινεζικά ηλεκτρικά καλώδια.

Παρά ταύτα, έμποροι και στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν ότι δεν είναι καθόλου σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια τέτοια μεγάλη αλλαγή, αφού η μικρής κλίμακας υποκατάσταση του χαλκού όταν αυτός καταγράφει υψηλές τιμές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην αγορά και τείνει να προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται. Άλλοι πρότειναν ότι η μετατόπιση φέτος ήταν μόνο μια προσωρινή αντίδραση στην εκτίναξη των τιμών.

Ο χαλκός έχει υποχωρήσει περίπου 12% από το ρεκόρ του Μαΐου των 11.104,50 δολαρίων στο LME, εν μέσω της αποκόμισης κερδών από τα επενδυτικά κεφάλαια και της υποτονικής κινεζικής ζήτησης.

Ο χαλκός είναι το μέταλλο επιλογής για την αγωγή του ηλεκτρισμού από την εποχή του Τόμας Έντισον, αλλά το αλουμίνιο – λιγότερο αγώγιμο αλλά επίσης ελαφρύτερο και φθηνότερο – χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως εναλλακτική λύση. Επειδή το αλουμίνιο είναι λιγότερο αγώγιμο, το καλώδιο αλουμινίου πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το χάλκινο καλώδιο για να μεταφέρει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Για χρήσεις όπου το βάρος είναι σημαντικό αλλά δεν υπάρχει περιορισμός χώρου, όπως οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιείται συνήθως αλουμίνιο. Όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, όπως για παράδειγμα σε υπόγειες καλωδιώσεις στα κέντρα των πόλεων, ο χαλκός είναι η προτιμώμενη επιλογή. Το αλουμίνιο έχει επίσης τη φήμη ότι είναι λιγότερο ασφαλές, η οποία εδραιώθηκε τη δεκαετία του 1970, καθώς οι υψηλές τιμές του χαλκού προκάλεσαν έκρηξη στη χρήση αλουμινίου στις οικιακές καλωδιώσεις συνάμα με ένα κύμα ηλεκτρικών πυρκαγιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποκατάσταση αυτού του είδους έχει μειώσει την κατανάλωση χαλκού κατά περίπου 1% και 1,5% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Χαλκού.

Ενώ η παγκόσμια αγορά χαλκού είναι καλά εφοδιασμένη προς το παρόν – σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδύναμης αγοράς στην Κίνα – υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο κλάδος οδεύει προς μεγάλα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές δραματικά υψηλότερα.

Στην Κίνα, ο χαλκός απαιτείται νομικά για ορισμένους τύπους καλωδίων ή για χρήση στην παραγωγή ενέργειας, οπότε οι έμποροι βρίσκονται σε εγρήγορση για κάθε ένδειξη αλλαγής πολιτικής.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στον κόσμο, η State Grid, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερο από το 80% της Κίνας. Ωστόσο, χρησιμοποιεί δημόσιους διαγωνισμούς μόνο για ορισμένες αγορές, ενώ ακόμη και τότε δεν αποκαλύπτει πάντα αν αγοράζει καλώδια αλουμινίου ή χαλκού, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των αποφάσεών της.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές και στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι η State Grid είχε επιβραδύνει τις αγορές χαλκού και καλωδίων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές του χαλκού εκτοξεύτηκαν σε νέο ρεκόρ λόγω των αγορών από τους επενδυτές.

Ένας σημαντικός προμηθευτής του δικτύου ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι πωλήσεις καλωδίων χαλκού της εταιρείας του μειώθηκαν κατά περίπου 20% το β’ τρίμηνο.

Οι διαγωνισμοί μονωμένων μεταλλικών καλωδίων του κρατικού δικτύου επιβραδύνθηκαν από τον Απρίλιο λόγω των υψηλών τιμών του χαλκού, αν και κάποια δραστηριότητα συνεχίστηκε μετά την υποχώρηση των τιμών.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις καλωδίων αλουμινίου αυξήθηκαν απότομα. Οι διαγωνισμοί της State Grid για καλώδια αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 40% σε 718.000 τόνους τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Shanghai Metals Market.

Ήδη στην Κίνα, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε εναέρια καλώδια υψηλής τάσης, όπου το μικρό του βάρος αποτελεί πλεονέκτημα.

Παρ’ όλα αυτά,η Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους χαλκού ετησίως σε καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με 3 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε βιομηχανικό συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα η ένωση China Nonferrous Metals Industry Association.

Οι ευκαιρίες

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για την προώθηση της υποκατάστασης του χαλκού από το αλουμίνιο», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Γκε Χονγκλίν στο συνέδριο, αναφερόμενος στους άφθονους πόρους αλουμινίου της χώρας, την υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές χαλκού και την οικονομική ανταγωνιστικότητα του αλουμινίου έναντι του χαλκού.

Ένας προμηθευτής καλωδίων της State Grid αύξησε τις αγορές αλουμινίου κατά σχεδόν 50% τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησe ότι η αύξηση της ζήτησης για καλώδια αλουμινίου φαίνεται να προορίζεται για χρήση σε εργοτάξια – επομένως για προσωρινές εγκαταστάσεις – και όχι για χρήση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ιταλική Prysmian SpA, ο κορυφαίος κατασκευαστής καλωδίων στον κόσμο, είναι επίσης επιφυλακτική για τις προοπτικές μιας ευρύτερης, παγκόσμιας στροφής προς το αλουμίνιο, εκτός εάν η βιομηχανία αντιμετωπίσει πραγματική έλλειψη μεταλλευμάτων.

Οι πελάτες της Prysmian σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς χρήσης – όπως τα καλώδια υψηλής τάσης για τη σύνδεση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα περιφερειακά δίκτυα, ή καλώδια για χρήση σε κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης – προτιμούν το χαλκό επειδή είναι πιο αποδοτικός και αξιόπιστος, δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας, Μαρία Κριστίνα Μπιφούλκο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι πρόσφατες υψηλές τιμές του χαλκού έχουν αντίκτυπο σε ορισμένες γωνιές της αγοράς. Η «φειδωλότητα» έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση χαλκού κατά 400.000 τόνους, δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup Inc. Μαξ Λέιτον, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Η πιθανότητα αλλαγής πολιτικής αυξάνεται κατά την άποψή μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup σε πρόσφατο σημείωμά τους. «Η μεγάλης κλίμακας υποκατάσταση με αλουμίνιο, εάν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να περιορίσει την άνοδο της τιμής του χαλκού», προσέθεσαν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Πολυεθνικό κύκλωμα φοροδιαφυγής εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ (pic) (upd)

Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version