H νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής ανοίγει ένα νέο και αβέβαιο κεφάλαιο στη δαιδαλώδη ιστορία της χώρας της λατινικής Αμερικής.
Αν και ο Μιλέι ήταν προσεκτικός κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του, τονίζοντας πως προσκαλεί τους πάντες στην αναδόμηση της Αργεντινής, η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 180% μέχρι το τέλος του έτους. Δεδομένης της περιορισμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απουσίας διεθνών αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα, ο κίνδυνος για εκτροχιασμό της οικονομίας αυξάνεται.
Ιδού τα τέσσερα κύρια θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους αναλυτές μετά από την εκλογή του Μιλέι, σύμφωνα με το Bloomberg:
Μετάβαση
Αν και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αυτό αποτελεί μία «αιωνιότητα» για την ασταθή πολιτική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής. Μετά από μήνες αυστηροποίησης των capital controls σε ακραία επίπεδα, η υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο είναι σχεδόν βέβαια.
Ο κίνδυνος δημιουργίας κενού στην πολιτική σκηνή της χώρας μέχρι την ορκωμοσία του Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου είναι υπαρκτός.
Σημειωτέον πως ο Μιλέι δεν έχει εκτελεστική εμπειρία και θα αντιμετωπίσει μία πρώτη δοκιμασία στην εξισορρόπηση μεταξύ της ομαλής πολιτικής μετάβασης και της αποφυγής της ευθύνης των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Κυβέρνηση συνεργασίας
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι η έλλειψη υποστηρικτών στο Κογκρέσο, με το κόμμα του να αποτελεί μειοψηφία των γερουσιαστών και μικρό ποσοστό των αντιπροσώπων της Κάτω Βουλής.
Ο Μιλέι θα χρησιμοποιήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες για την δημιουργία ενός νέου προϋπολογισμού για το 2024 και λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης τα οποία θα μπορέσουν να «περάσουν» από το Κογκρέσο.
Ο Μιλέι, παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να βγει κερδισμένος από τη συνεργασία του με τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι ο οποίος στήριξε τον νέο πρόεδρο μετά από τον α’ γύρο εκλογών του Οκτωβρίου.
Οικονομική ομάδα
Ο Μιλέι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την επιλογή του για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ η επιλογή του σημαντικότερου για τη χώρα υπουργού θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει την πιθανότητα κατάρρευσης του πέσο και της δολαριοποίησης της οικονομίας. Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι πως, σε αντίθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση, θα επιδιώξει να διορίσει κάποιον ο οποίος θα είναι έτοιμος να προωθήσει δραστικές λύσεις εξαρχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ομάδα του Μιλέι μελετά τρεις πιθανούς υποψηφίους: Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ, Ντεμιάν Ραιντέλ και Λουίς Καπούτο, με τον τέταρτο «outsider» πρώην ΥΠΟΙΚ, Γκιγιέρμο Νίλσεν να μη θεωρείται τόσο πιθανός.
Θεραπεία-σοκ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Μιλέι δήλωσε επανειλημμένα πως θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό τον οποίο χαρακτήρισε ως αποκύημα «πολιτικής απάτης».
Τώρα, όμως, πρέπει να διατυπώσει και ένα σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας και να κάνει τις υποσχέσεις πραγματικότητα, κάτι το οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση δε θέλησε να πραγματοποιήσει λόγω των πολιτικών επιπτώσεων της «θεραπείας-σοκ» αυτής.
Οποιοσδήποτε καταφέρει να περιορίσει την πληθωριστική κρίση θα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να κυβερνήσει για δύο θητείες στην πολύπαθη χώρα.
Ακόμα και η προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού, όμως, είναι πιθανό να προκαλέσει αστάθεια και κοινωνικές εντάσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με τις προτάσεις του Μιλέι για μείωση των δημοσίων δαπανών να επηρεάζουν ήδη την ανάπτυξη και να θέτουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την ικανότητα επίτευξη των στόχων του. Τα κόμματα της αριστεράς έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Μιλέι πως ο κόσμος θα «κατέβει στους δρόμους» σε τέτοια περίπτωση.
«Οποιοδήποτε πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και της καταπολέμησης του πληθωρισμού θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ελλοχεύον πρόβλημα του δημοσίου χρέους», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., οι οποίοι εκτιμούν πως η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2024 λόγω της «θεραπείας-σοκ» την οποία προγραμματίζει η νέα κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)
Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ