search icon

Bloomberg

Τι σηματοδοτεί ο τεχνολογικός αποκλεισμός της Ρωσίας – Ποιος ο ρόλος της Κίνας

Γιατί ορισμένοι θεωρούν δίκοπο μαχαίρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και πλατφόρμες - Οι κυρώσεις της Δύσης θα μειώσουν τις εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας κατά 50%. 

Στη σφαίρα πολιτικής επιρροής της Κίνας σπρώχνει όλο και περισσότερο ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη δυτική τεχνολογία. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τόσο την τεχνολογική, όσο και την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Πληθώρα εταιρειών τεχνολογίας έχουν, πια, άρει τις εξαγωγές τους προς τη χώρα, ενώ άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί μποϋκοτάρουν τεχνολογικά τη χώρα.

Το πείραμα της τεχνολογικής «λιμοκτονίας», όμως, είναι πρωτάκουστο και κανείς δε γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι 145 εκατομμύρια Ρώσοι. O αποκλεισμός των φιλοδημοκρατικών Ρώσων μπορεί να τους αποκλείσει από το διαδίκτυο και να δυσκολέψει τη διοργάνωση αντιπολεμικών διαδηλώσεων, ωθώντας τη ρωσική κοινωνία στην κινεζική σφαίρα επιρροής.

Για τον στρατηγικό αναλυτή και συγγραφέα Peter Singer «δεν υπάρχει ιστορικός παραλληλισμός γι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή». O Singer τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν διαχρονικά προσπαθήσει να ελέγξουν την εφοδιαστική αλυσίδα των εχθρικών εθνών, όπως έκαναν το 1937 μετά την ιαπωνική εισβολή στην Κίνα. «Η διαφορά με τη σημερινή κατάσταση, όμως, έγκειται στο γεγονός πως η εφοδιαστική αλυσίδα αυτή αποτελείται από μικροτσίπ και επιμέρους ηλεκτρονικά στοιχεία συσκευών».

Ο αποκλεισμός από την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες αποτελεί και δίλημμα, αφού εκτός από τις κυρώσεις, ενδέχεται να διαμοιράσει το διαδίκτυο περαιτέρω και να αυξήσει την παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι κυρώσεις της Δύσης θα μειώσουν τις εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας κατά 50%. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης υιοθετήσεις παρόμοιες κυρώσεις. Στο «χορό» μπήκε και η Νότια Κορέα, η οποία εξάγει τεράστιους αριθμούς smartphones στη Ρωσία.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κυρώσεις μοιάζουν με τις πρόσφατες προσπάθειες εμπάργκο κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei το 2020, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, όταν οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εξαγωγή τεχνολογίας αναγκαίας για το 5G προς την εταιρεία.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Don Graves, οι κινήσεις αυτές δε θα έχουν άμεσες επιπτώσεις, αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο οι τομείς αμύνης, αεροδιαστημικής και ναυσιπλοΐας της Ρωσίας θα δεχθούν σημαντικότητα πλήγμα.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, η μεγαλύτερη παραγωγός μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας συμφώνησε να σταματήσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, η κινεζική αγορά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές στη χώρα. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις και στην Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) της Σαγκάης για παράλληλη κίνησης.

Ο Graves υπογραμμίζει πως «η Κίνα δε μπορεί να αποτελέσει πλήρη εναλλακτική λύση στις τεχνολογικές ανάγκες της Ρωσίας. Οι διπλωμάτες μας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Κινέζους να προχωρήσουν σε παρόμοια κίνηση».

Ρόλο ακτιβιστή έχει αναλάβει και ο αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης Mykhailo Fedorov, ο οποίος παρακινεί τις εταιρείες σε έμμεσο μποϋκοτάζ της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Fedorov, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον CEO της Apple, Tim Cook, υποστήριξε πως η απαγόρευση πρόσβασης στην τεχνολογία ενδέχεται να αποτελεί την «καλύτερη απάντηση στα τανκς, τα πυραυλικά συστήματα και τους στρατιώτες εν έτει 2022».

Λίγες ημέρες αργότερα η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία και υποσχέθηκε να στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, δεν έκλεισε το App Store της στη χώρα. 

H καμπάνια του Fedorov έχει στοχοποιήσει και άλλες εταιρείες όπως Amazon, Hitachi, Intel και Microsoft.

H νέα πραγματικότητα αυτή φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός πως η καθ’ όλα «μεσσιανική» επιρροή της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα βασίζεται στην ευρύτερη κοινή γνώμη. Η «δίψα» των Big Tech για αδιάκοπη πρόσβαση στην πληροφορία και τις υπηρεσίες έχει επικριθεί πολλάκις από τους αναλυτές και το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τον Jesse Lehrich, συνιδρυτή της Αccountable Tech «ορισμένες από τις κινήσεις των εταιρειών αυτών καθυστέρησαν υπερβολικά». Για τη Wedbush Securities, η ολική αποχώρηση του Δυτικού τεχνολογικού τομέα από τη χώρα θα πλήξει τα έσοδά του κατά 1%-2%, αφού η χώρα δεν αποτελεί τόσο μεγάλη αγορά όσο η Κίνα ή η Ινδία. 

Οποιαδήποτε κίνηση αποκλεισμού των Ρώσων από τις πλατφόρμες και υπηρεσίες, όμως, ενδέχεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Allie Funk, της οργάνωσης για ένα ελεύθερο διαδίκτυο Freedom House, υποστηρίζει πως οι προσπάθειες της Δύσης μπορεί να κάνουν ό,τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Putin εδώ και χρόνια, υψώνοντας ένα «ψηφιακό τείχος» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. 

Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι πρόσφατες κινήσεις της Μόσχας, η οποία διέκοψε την πρόσβαση στο Facebook, στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντας στους Ρώσους την πληροφόρηση μόνο μέσω κυβερνητικών διαύλων επικοινωνίας.

Όσο για το hardware, η Ρωσία μάλλον θα ακολουθήσει το «σοβιετικό πρόγραμμα» παραγωγής όλων των τεχνολογικών ειδών εγχώρια. Σύμφωνα με τον Samuel Bendett του think tank CNA «η Ρωσία έχει τη δυνατότητα δημιουργίας εγχώριων μικροτσίπ, αλλά θα υστερεί σε ποιότητα, ενώ μια τέτοια προσπάθεια θα διαρκέσει δεκαετίες». Μέχρι τότε, όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ανοιχτές πόρτες του Πεκίνου, το οποίο φαίνεται διατεθειμένο να βγει κερδισμένο από την πολεμική σύγκρουση, φέρνοντας τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στη σφαίρα επιρροής της Kίνας.

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανία: Γιατί η εισβολή έστρεψε τους Ρώσους σε εφαρμογές VPN

JPMorgan: Τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισ. δολ στην Ουκρανία

 

Exit mobile version