Ο Εμανουέλ Μακρόν, που την Κυριακή αναλαμβάνει κι επισήμως την προεδρία της Γαλλίας, φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια που θα ξεκινήσει τη θητεία του με τη γαλλική οικονομία να βρίσκεται σε περίοδο πραγματικής ανάπτυξης.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξάνεται και ήδη έχει φτάσει το υψηλότερο σημείο από το 2011 κι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα φανερώνει συνθήκες οικονομικής ευμάρειας. Παράλληλα, το ευρώ έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του κατά τα τελευταία τρία χρόνια και, παρά την οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν προτίθεται να ασκήσει αυστηρή νομισματική πολιτική.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Μακρόν από τη Δευτέρα, που θα μετακομίσει στα Ηλύσια Πεδία, θα παραλάβει μια γαλλική οικονομία πολύ διαφορετική από αυτή που παρέλαβαν οι προκάτοχοί του.
Ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Γαλλία το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η δυσαρέσκεια από τον τρόπο που την διαχειρίστηκε οδήγησε στην αντικατάστασή του από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012, ο οποίος έπρεπε ακολούθως να ασχοληθεί με την περικοπή δαπανών, την αύξηση των φόρων σε επίπεδα ρεκόρ για τη Γαλλία, τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε μια πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας δεν ξεπέρασε το 1% ετησίως.
Ο δείκτης κερδοφορίας των εταιρειών έχει αρχίσει να βελτιώνεται μετά τις φορολογικές πιστώσεις 40 δισεκ. ευρώ που εφάρμοσε ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον Μαξίμ Σμπαίχι της Bloomberg Intelligence. Το σημαντικό είναι ότι σε επιχειρήσεις και καταναλωτές εμπεδώνεται το αίσθημα μιας ισχυρής κι αναπτυσσόμενης οικονομίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.-