Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel παρακολουθεί με ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.
Η διόγκωση των αιτούντων άσυλο που διασχίζουν το Αιγαίο είναι ένα σημάδι προβλημάτων στις διευθετήσεις που εξαντλήθηκαν με την Τουρκία και οι οποίες είχαν ανακόψει τη ροή των αφίξεων κατά την κρίση του 2015 και του 2016. Ένα νέο κύμα εισροών, έστω και αν δεν φτάσει στην ίδια κλίμακα, η πιθανότητα να προκαλέσει προβλήματα στη Μέρκελ, η οποία υπέφερε από τη λαϊκιστική αντίδραση στην πολιτική της των ανοικτών θυρών, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις που παρέχουν μια πιο μετριοπαθή εικόνα, οι αρχές ασφαλείας που μελετούν τα πρότυπα μετανάστευσης στο Βερολίνο αρχίζουν να προειδοποιούν τους ηγέτες της χώρας για τον κίνδυνο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
“Το εξετάζουμε με ανησυχία”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του αυτήν την εβδομάδα. “Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση και έτσι περιμένω ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί βήμα προς βήμα”.
Η ανοδική πορεία εισροών υπερβαίνει τη συνήθη αύξηση του καλοκαιριού και οι αξιωματούχοι δείχνουν ως υπαίτια την Τουρκία, η οποία δεσμεύτηκε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών με αντάλλαγμα 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία απειλεί
Με την άνοδο της ανεργίας, τον πληθωρισμό να κατατρώει τους μισθούς και σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ήδη από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο κύμα ανθρώπων που φεύγουν από τη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας, τον τελευταίο εναπομείναντα προμαχώνα των ανταρτών. Ο Erdogan απειλεί να διοχετεύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη, εάν η ΕΕ δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.
“Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουμε τις πόρτες”, δήλωσε ο Erdogan στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου. «Θα υποστούμε μόνοι μας αυτό το βάρος; Δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε την απαραίτητη υποστήριξη για την κατανομή του βάρους των προσφύγων κυρίως εκ μέρους την ΕΕ αλλά και όλου του κόσμου».
Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση
Οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, της Χίου και της Κω, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα καταφύγια στα νησιά κατέγραψαν μια αύξηση 58% στον αριθμό των προσφύγων που έφτασαν τους 24.735 μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση κατά 14% της προηγούμενης χρονιάς.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δύο μήνες, προσβλέπει τόσο στις Βρυξέλλες όσο κοιτάζει και προς την Άγκυρα για στήριξη, καθώς βλέπει με επιφυλακτικότητα το ότι έχει μείνει μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο Γεώργιος Κουμουτσάκος, υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσε την Πέμπτη πρεσβευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, στην ελληνική πρωτεύουσα.
Οι μετακινήσεις είναι ζήτημα “σίγουρα όχι μόνο ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό – και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο”, ανέφερε ο Κουμουτσάκος σε μια ηλεκτρονική δήλωση. “Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναλάβουν ενεργά τις ευθύνες τους.”