search icon

Bloomberg

Θα τρώγατε κρέας ζέβρας και αντιλόπης;

Η Νότια Αφρική θέλει να βάλει στα διεθνή μενού κρέας ζέβρας, κροκόδειλου και αντιλόπης

Η Νότια Αφρική στοχεύει στην τόνωση της τοπικής βιομηχανίας της με την εξαγωγή περισσότερου κρέατος ζέβρας, κροκόδειλου και άλλων ζώων καθώς και με την ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης κρέατος.

Η κυβέρνηση της χώρας με το νέο νομοσχέδιο επιθυμεί να καταστήσει εύκολη και νόμιμη την εξαγωγή κρέατος στις διεθνείς αγορές, τη στιγμή που το 80% των άγριων ζώων βρίσκεται σε ιδιωτική γη και θεωρείται ιδιοκτησία γαιοκτημόνων, μια νομική ιδιομορφία που έχει ενισχύσει την αξία του κρέατος θηραμάτων.

Μέχρι πρότινος η επίσημη πώληση κρέατος θηραμάτων κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις 3.000 τόνους κρέατος ζέβρας, κροκόδειλου και στρουθοκαμήλου να έχουν εξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι το κρέας από κυνήγι είναι άπαχο συγκριτικά με το βόειο κρέας και το αρνί.

«Η αυξανόμενη τάση των καταναλωτών που προσέχουν την υγεία τους και αναζητούν προϊόντα βιώσιμης προέλευσης που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην ανάπτυξη των κοινοτήτων και ενέχουν μικρότερο κίνδυνο για το περιβάλλον είναι εμφανής», αναφέρει το υπουργείο στο έγγραφο που δημοσίευσε προσθέτοντας: «Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία κρέατος θηραμάτων βρίσκεται σε θέση να εξυπηρετήσει αυτή την αυξανόμενη αγορά σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Η στρατηγική της κυβέρνησης, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μπορούσε να δημιουργήσει 202.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, ανέφερε το υπουργείο που παρουσίασε σχέδιο για την προώθηση της κατανάλωσης του κρέατος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παράγεται σε φάρμες όπου ζουν 16 εκατ. άγρια ζώα. Το 2016 σχεδόν 180.000 από αυτά σφαγιάστηκαν και θα μπορούσαν να έχουν πωληθεί για κατανάλωση, ανέφερε το υπουργείο.

Τα στοιχεία του νομοσχεδίου, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της παραγωγής κρέατος θηραμάτων σε περισσότερους από 100.000 τόνους ετησίως έως το 2030 και τη διασφάλιση ότι το 85% θα είναι κατάλληλο για κατανάλωση -από το 10% που ισχύει σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η παραγωγή κρέατος, η εμπορική του διάθεση και η δημιουργία σφαγείων.

Ανάμεσα στα είδη κρέατος που μπορούν να καταναλωθούν περιλαμβάνονται οι αντιλόπες, κούντου, μπλέσμποκ, σπρίνγκμποκ, γέμσμποκ, έλαντ, γκνου και ιμπάλα.

Ενώ η Νότια Αφρική παρήγαγε υπερδιπλάσια ποσότητα κρέατος θηραμάτων σε σχέση με τη Νέα Ζηλανδία όπου καταναλώνεται κρέας ελαφιού, εξήγαγε ποσότητες αξίας μόλις 12 εκατ. δολαρίων το 2020 σε σύγκριση με τις εξαγωγές 122 εκατ. δολαρίων της Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε ακόμη

3 φυτά που ευνοούν την τύχη, τον πλούτο και την ευημερία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Ρίο Νέγκρο: Αυτός είναι ο πιο σκοτεινός ποταμός του κόσμου (vid)

Aπό τη Ριάνα στην Τέιλορ Σουίφτ – Οι «κροίσοι» της μουσικής βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version