Ως η μόνη Μολδαβική εταιρεία εισηγμένη σε ξένο χρηματιστήριο, η Purcari Wineries Plc αποτελεί το επιχειρηματικό «βαρόμετρο» του φόβου και της ανησυχίας που επικρατούν τόσο στη χώρα, όσο και στις διεθνείς αγορές, αναφορικά με μία πιθανή επίθεση της Ρωσίας στη Μολδαβία.
Από τους εντυπωσιακούς αμπελώνες της Purcari, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον ποταμό Δνείστερο, καθώς διασχίζει τα σύνορα με την Ουκρανία, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως η Υπερδνειστερία, η αποσχισθείσα φιλορωσική επικράτεια της Μολδαβίας που βομβαρδίστηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Ρωσία, βρίσκεται επίσης, πολύ κοντά.
Η μετοχή της Purcari έχασε περίπου το 40% της αξίας της, τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία. Κατάφερε ωστόσο, να ανακτήσει μέρος των κερδών της όταν τα στρατεύματα της Μόσχας αποσύρθηκαν από την πόλη του Κίεβου και η σύγκρουση φαινόταν να μετατοπίζεται ανατολικά.
Το 2020, ο αμπελώνας, που ιδρύθηκε από έναν Γάλλο το 1827, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο μεγαλύτερο ετήσιο διαγωνισμό της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας. Πέρυσι, η εταιρεία έλαβε περισσότερα από 300 βραβεία από διαγωνισμούς κρασιού σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, η μετοχή της βυθίστηκε ξανά όταν στις 21 Απριλίου, ένας Ρώσος στρατηγός ανακοίνωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να φτάσει στην Υπερδνειστερία.
Σύμφωνα ωστόσο, με τα όσα ανέφερε ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Γιουτζίν Κομένταντ, μιλώντας στο Bloomberg, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί τελικά, στη Μολδαβία.
Η Μολδαβία βάσει του Συντάγματός της είναι μια ουδέτερη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Κάτι που ωστόσο, δεν συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η επιθυμία γειτονικών για τη Ρωσία χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικές επιθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Μόσχα θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απόφασή της για μία ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση κατά της Μολδαβίας λέγοντας πως στόχος της είναι να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας, η οποία τον Μάρτιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεχίζοντας, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία για να «απο-ναζιστοποιήσει» και να «αποστρατιωτικοποιήσει» τη χώρα, κανένα από τα δύο δεν μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση της Μολδαβίας σύμφωνα με τον Κομένταντ. Η χώρα δεν έχει ακροδεξιές πολιτοφυλακές στις οποίες μπορεί ο Πούτιν να στηρίξει έναν τέτοιο ισχυρισμό, και σημειώνει πως «μπορεί να φτιάχνουμε πολύ καλά κρασιά, δεν έχουμε τανκς», προσθέτει.
Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο η Ρωσία διστάζει πριν επιτεθεί στη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Κομένταντ, είναι το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των 2,7 εκατομμυρίων έχει ρουμανικά διαβατήρια, γεγονός που θα μπορούσε να παρασύρει τη Ρουμανία – και ενδεχομένως το ΝΑΤΟ – στη σύγκρουση.
Σημειώνεται ωστόσο, πως τη Δευτέρα, πολλαπλασιάστηκαν οι εικασίες για μια πιθανή επέκταση του πολέμου στην Υπερδνειστερία, καθώς κυκλοφόρησαν στο Twitter εικόνες ειδικής έκδοσης τοπικής εφημερίδας που ζητούσε από τον Πούτιν να παρέμβει στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα