Το να αποκτήσει κανείς μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία κάνοντας αλλαγές, όπως μια τετραήμερη εβδομάδα με τετραήμερη εργασία, μπορεί να τον οδηγήσει σε αύξηση παραγωγικότητας και αποφυγή της αυξανόμενης τάσης για εξάντληση, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η ιδέα των συντομευμένων εβδομάδων άρχισε να χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο από τότε που η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλες αναστατώσεις στον χώρο της εργασίας δίνοντας σε πολλούς μια γεύση για το πώς διαφορετικοί τρόποι εργασίας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Μια μελέτη που συντόνισε η μη κερδοσκοπική ομάδα 4 Day Week Global, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εταιρείες, έδειξε μείωση του στρες και του άγχους και αυξήσεις στα κέρδη, την αποτελεσματικότητα και τα έσοδα, δήλωσε ο Άνταμ Γκραντ, οργανωτικός ψυχολόγος στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι επίσης ασχολούνταν περισσότερο με την γυμναστική και είχαν καλύτερο ύπνο.
«Οδεύουμε σε μια κοινωνία εξουθένωσης», είπε στο πάνελ η ολλανδή υπουργός Εργασίας Κάριεν βαν Γκένιπ. «Το είδαμε ήδη κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, αλλά η αλήθεια είναι πως είχε ξεκινήσει από πριν. Μπορεί να γίνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της μονίμως ανοιχτής κουλτούρας που έχουμε».
«Η ευελιξία είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης όσον αφορά θέματα ψυχικής υγείας», είπε. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το χτίσιμο και την ενίσχυση μιας καριέρας, έτσι ώστε να μπορέσει κανείς να εργάζεται λιγότερο κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών. Θα είναι έτσι σε θέση να φροντίζει μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, χωρίς να ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να διαθέσει όσο χρόνο θα ήθελε».
«Η τετραήμερη εργασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να γίνουν οι γυναίκες, που συχνά εργάζονται δύο ή τρεις ημέρες, πιο ανεξάρτητες οικονομικά και να βοηθήσει στο να μπορούν οι άντρες να παρέχουν περισσότερη φροντίδα», πρόσθεσε.
Το να δίνονται στο προσωπικό επιλογές, όπως η τετραήμερη εργασία «είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Sander van ‘t Noordende, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών απασχόλησης Randstad NV.
“Γιατί? Γιατί το ταλέντο είναι σπάνιο και σχεδόν αρχίζεις να αντιμετωπίζεις το ταλέντο σου ως πελάτη σου», είπε. «Οι άνθρωποι έχουν επιλογές».
Ανέφερε μάλιστα ότι το 50% των ανθρώπων λένε ότι είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.
«Η ισορροπία που αναζητούν οι άνθρωποι μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας», είπε. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθούν σε αυτό».
Αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υγειονομική περίθαλψη για έναν κόσμο που σιγά σιγά γερνάει, το να μειωθούν οι μέρες εργασίας ανά βδομάδα μπορεί να είναι επιτυχές μόνο εάν αυξηθεί η παραγωγικότητα, πρόσθεσε ο Gennip. «Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα είσαι πιο παραγωγικός τις ώρες που εργάζεσαι», είπε. Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογία, καθώς και αλλαγές στον τομέα της εργασίας. «Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι μικρότερες εβδομάδες», σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Ένωσης UNI, Κρίστι Χόφμαν. Μερικοί εργαζόμενοι θα προτιμούσαν να έχουν μια πενθήμερη εβδομάδα και να έχουν έξι εβδομάδες άδεια το χρόνο, για παράδειγμα.
Είπε ότι ο αυξημένος χρόνος μπροστά από κάποια οθόνη και η επιτήρηση όσον αφορά την τηλεργασία οδήγησε σε δυσαρέσκεια των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι πραγματικά σημαντικό».
Διαβάστε επίσης
Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς
Τσάκος – Οικονόμου – Δράγνης – Πατίτσας έβαλαν παραγγελίες για δεξαμενόπλοια