Η αμφιλεγόμενη τακτική της Tesco «fire and rehire» για την επαναπρόσληψη πρώην υπαλλήλων με φθηνότερους όρους είναι παράνομη, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ένα πλήγμα για το βρετανικό λιανοπωλητή που έχει επίσης εμπλακεί σε μια σειρά από υποθέσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων υψηλού προφίλ.

Η πολιτική της Tesco να απολύει υπαλλήλους και στη συνέχεια να τους επαναπροσλαμβάνει με χαμηλότερη αμοιβή δεν ήταν νομικά επιτρεπτή, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέποντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που κέρδισε η Tesco το 2022. Το δικαίωμα της Tesco να απολύει τους υπαλλήλους της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τους στερήσει το δικαίωμα στη διατήρηση των αποδοχών τους, ανέφεραν οι δικαστές στην απόφαση, μεταδίδει το Bloomberg.

Μεγάλες αλυσίδες όπως η Asda Group Ltd., η J Sainsbury Plc και η WM Morrison Supermarkets Ltd., αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοιες αξιώσεις από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, με τη συνολική πιθανή αποζημίωση να εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια λίρες (10,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η πολιτική «fire and rehire» τέθηκε υπό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την προσπάθεια της P&O Ferries να απολύσει εκατοντάδες μέλη του πληρώματός της και να τα αντικαταστήσει με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Οι προσπάθειες της British Airways Plc να επωφεληθεί από την πολιτική αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ματαιώθηκαν από απεργιακές κινητοποιήσεις και η πολιτική καταργήθηκε.
Η υπόθεση αφορά εργαζόμενους στο κέντρο διανομής της Tesco, οι οποίοι είτε απολύθηκαν είτε αναγκάστηκαν να μετακινηθούν 40 μίλια (64 χιλιόμετρα) σε νέο χώρο εργασίας το 2009. Η Tesco ανακοίνωσε αργότερα ότι σκόπευε να απολύσει τους εργαζόμενους που επέλεξαν να μετακινηθούν και προσφέρθηκε να τους επαναπροσλάβει με χαμηλότερη αμοιβή.

Η Tesco αντιμετώπιζε τους υπαλλήλους της σαν να ήταν «υπηρέτες» και εκείνη «αφέντης», υποστήριξαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο νωρίτερα φέτος.

«Ο στόχος μας σε αυτό το θέμα ήταν πάντα να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη σε όλους τους συναδέλφους μας στα κέντρα διανομής», δήλωσε η Tesco μετά την απόφαση. «Η σημερινή απόφαση αφορά μια συμβατική διαμάχη που ασκήθηκε εκ μέρους ενός πολύ μικρού αριθμού συναδέλφων στο δίκτυο διανομής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι λαμβάνουν συμπλήρωμα στο μισθό τους».
Τον Ιούλιο, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών εξέδωσε κώδικα πρακτικής για την αντιμετώπιση της τακτικής «απόλυση και επαναπρόσληψη», λέγοντας ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων και να χρησιμοποιούν την πολιτική αυτή ως έσχατη λύση.

Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να εισαγάγουν νομοθεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τις πρώτες 100 ημέρες της εξουσίας τους, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων για τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης και την κατοχύρωση του δικαιώματος των εργαζομένων για αποζημίωση λόγω ασθενείας από την πρώτη ημέρα εργασίας, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα προτού γίνει νόμος.

Διαβάστε ακόμη

Τα 3+1 εργαλεία για να βρουν και να «φτιάξουν το σπίτι τους» τα νέα ζευγάρια

Διεθνείς οίκοι: Παραμένει ελκυστικό το «story» των ελληνικών τραπεζών – Μπαράζ θετικών εκθέσεων και υψηλότερες τιμές στόχοι

Τα ασύλληπτα ποσά που ξοδεύουν για την ασφάλειά τους οι Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζάκενμπεργκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ