search icon

Bloomberg

Τέλος στη νωθρότητα: H ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων «ξύπνησε» με άγριες διαθέσεις

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και την προοπτική ύφεσης, είναι αντιμέτωποι με τις πιο άγριες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί

Μια από τις πιο νωθρές αγορές ομολόγων στον κόσμο… ξύπνησε με άγριες διαθέσεις, ανατρέποντας τις ισορροπίες τόσο για τους traders όσο και για εταιρείες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ομολόγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και την προοπτική ύφεσης, είναι αντιμέτωποι μια μερικές από τις πιο άγριες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου που αποτελεί δείκτη αναφοράς ταλαντώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σχεδόν 80 ημέρες φέτος — κάτι που συνέβη μόνο μία φορά το 2021. Το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου στις αγορές των επιτοκίων του ευρώ έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή του status quo για τους εμπόρους που συνήθισαν τα τελευταία χρόνια στο εύκολο χρήμα και στην αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα που κράτησε την αγορά υποτονική. Βρίσκονται στο σκοτάδι αφού αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι δεν θα δίνουν πλέον κατευθυντήριες για τις επερχόμενες πολιτικές αποφάσεις. Αυτό άφησε την αγορά στο έλεος των οικονομικών δεδομένων και την απειλή της Ρωσίας ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου, κάτι που θα πυροδοτούσε ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό που ήδη τρέχει με ρυθμό ρεκόρ.

Η «Σημειώνεται μια έκρηξη στην αστάθεια των τιμών», αναφέρει ο Phillip Pearce, συνεργάτης της Validus Risk Management. «Χωρίς καμία σταθερή καθοδήγηση, η αγορά είναι ελεύθερη να τιμολογήσει ό,τι δικαιολογούν τα δεδομένα».

Οι επενδυτές αναφέρουν ότι γίνεται όλο πιο δύσκολο να εκτελεστούν εντολές. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διστάζουν να εκδώσουν ομόλογα ή να αγοράσουν απαγορευτικά ακριβή προστασία έναντι των διακυμάνσεων των τιμών. Ενώ οι ασταθείς συνθήκες είναι αυτό που συνήθως επιζητούν οι έμποροι, ορισμένοι παίκτες της αγοράς διστάζουν να ανοίξουν μεγαλύτερες θέσεις, δημιουργώντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο βαθύτερων διακυμάνσεων καθώς στερεύει η ρευστότητα.

Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η αστάθεια στα αμερικανικά ομόλογα έχει συνθλίψει τη ρευστότητα. Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική δεν θα είναι σε μια «προκαθορισμένη πορεία», ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω αναταραχές.

Αλλά για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο να βιώνουν αυτού του είδους τις αναταράξεις. Και αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ καθώς απομακρύνεται από την υπόσχεση φθηνού χρήματος καθώς η ενεργειακή κρίσης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, για εκείνους που έχουν τον ισολογισμό και το… στομάχι να αντέξουν τις αναταράξεις, η ανάληψη του κινδύνου αποδίδει καρπούς. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank AG και BNP Paribas SA, ανέφεραν υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές το δεύτερο τρίμηνο από τις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα της αστάθειας.

Η Commerzbank AG προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα προκαλούσε ύφεση στη Γερμανία παρόμοια με τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στην οικονομική κρίση του 2008. Οι προβλέψεις της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, η οποία εξυπηρετεί τις μικρές και τις μεσαίες εταιρείες της χώρας, θεωρείται ως καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία.

«Έχουμε μετατοπιστεί σε ένα καθεστώς υψηλότερης αστάθειας των επιτοκίων», δήλωσε ο Adam Kurpiel, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Societe Generale SA. «Όλες αυτές οι αβεβαιότητες δεν πρόκειται να εξαλειφθούν γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη:

Fuel Pass 2: Σε ποιο στάδιο είναι η αίτησή σας – Πώς θα πάρετε έως €85 χωρίς να μπείτε στο gov.gr

Χάρης Πυλαρινός (Hack the Box): Ποιος είναι ο «εκπαιδευτής» των ηθικών χάκερ (pics)

Πόσα χρήματα έχουν οι Έλληνες στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Exit mobile version