search icon

Bloomberg

Τεχνολογία: Κάθετη μείωση στη ζήτηση για μικροτσίπ

Σε νέα χαμηλά έχουν βρεθεί οι μετοχές των AMD, Nvidia, Intel, ASML Holding, Lenovo και της Disco Corp. - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας και της επερχόμενης ύφεσης

Μονιμότερη του παροδικού και πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο ενδέχεται να αποδειχθεί η κρίση στην αγορά των μικροτσίπ.

Μετά από πολλά, συνεχόμενα έτη επενδύσεων-ρεκόρ στον τομέα, οι κατασκευαστές ημιαγωγών προειδοποιούν τις αγορές πως η ζήτηση μειώνεται αισθητά. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιο πρόσφατες ενδείξεις των προβλημάτων αυτών είναι τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα των Samsung Electronics Co. (Samsung) και Advanced Micro Devices Inc. (AMD). Την ίδια στιγμή, αρνητικές παραμένουν οι εκτιμήσεις των Micron Technologies Inc και Kioxia Holdings Corp, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των τιμών των μετοχών τους. Σημειωτέον πως σε νέα χαμηλά έχουν βρεθεί οι μετοχές των AMD, Nvidia, Intel, ASML Holding, Lenovo και της ιαπωνικής Disco Corp.

«To ποσοστό της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την AMD μας κόβει την ανάσα», τόνισε η αναλυτής της Bernstein, Στέισι Ράσγκον.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) η οποία έχει καταγράψει αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων της της τάξης του 48% στα $19,4 δισ. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει ο αναλυτής της Haitong International Securities, Τζεφ Που, η μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα δεδομένης της απότομης μείωσης της ισοτιμίας του δολαρίου της Ταϊβάν, ενδέχεται να μην έχει ληφθεί ακόμα υπόψη από τις αγορές.

Οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων οι οποίες αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις πρώτων υλών λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα πια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μείωσης της ζήτησης και την αύξηση των τιμών. Οι φόβοι για δημιουργία ύφεσης έχουν μετατρέψει τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε νέα «στάνταρ πρακτική» της συγκεκριμένης βιομηχανίας, ενώ οι εταιρείες που είχαν αποθέματα μικροτσίπ τα τελευταία χρόνια τώρα επιλέγουν να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν νέες παραγγελίες.

Ο τομέας αυτός πλήττεται, παράλληλα, από την επιβολή των εμπορικών κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης  προς τις ασιατικές συμμάχους της για περιορισμό των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα. Προφανώς οι πιέσεις αυτές έχουν μειώσει τα έσοδα των Nvidia και AMD οι οποίες δραστηριοποιούνται στη μεγαλύτερη αγορά μικροτσίπ του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Χέο Πιλ-Σεόκ, CEO της Midas International Asset Management «οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μειώσουν τα έσοδα των εταιρειών τεχνολογίας αφού θα περιορίσουν τις εξαγωγές τους προς την κινεζική αγορά».

Ο τομέας των προσωπικών υπολογιστών, ο οποίος εδώ και χρόνια χάνει μερίδιο της αγοράς έναντι του τομέα των smartphones, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτος. Επιπροσθέτως, μία πιθανή σημαντική ύφεση θα περιορίσει τη ζήτηση περαιτέρω σε καθ’ όλα σταθερούς τομείς όπως το cloud computing, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανική αυτοματοποίηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Baird, Τρίσταν Γκέρα και Τάιλερ Μπόμπα «θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις επενδύσεις σε εταιρείες με μεγάλη έκθεση στον τομέα των υπολογιστών όπως AMD, Intel και Nvidia».

Oι εταιρείες αυτές καθεαυτές προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Ο επικεφαλής του τομέα παραγωγής μικροτσίπ της Samsung, Κιούνγκ Κιεχιούν τόνισε πως δεν προβλέπει ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς μέχρι το τέλος του 2023. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Μασαχίρο Ουακασούγκι, «η ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές θα παραμείνει μειωμένη το δ’ τρίμηνο του έτους, δεδομένων των αυξημένων αποθεμάτων των εταιρειών, όπως ανακοίνωσε και η AMD. Παράλληλα η υποτίμηση του νοτιοκορεατικού γουόν ενδέχεται να μην καταφέρει να δώσει ώθηση στις μειωμένες πωλήσεις μικροτσίπ και ηλεκτρονικών προϊόντων».

Σύμφωνα, τέλος, με την Ράσγκον,  «η προετοιμασία για αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία δεν ευοδώθηκε και κατέληξε να πλήττει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το πάρτι έχει, πια, τελειώσει».

Διαβάστε επίσης 

Αυτό το παιδί ελληνικής καταγωγής είναι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (pics + video) 

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Έλληνες στο εξωτερικό το φθινόπωρο (πίνακας) 

Η dream team των Ελλήνων μάνατζερ πολυεθνικών κολοσσών (pics) 

Exit mobile version