Θέση για τις επιπτώσεις της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον πήρε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Γκέιτς , στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «βγάλει τα λεφτά της» όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η τεχνολογία θα συμβάλει στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα κέντρα δεδομένων πιο αποδοτικά, βοηθώντας τα να αντιπροσωπεύουν μικρότερο μερίδιο της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας, δήλωσε. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι η τεχνολογία μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιεί έως και το 6% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας – περισσότερο από το εκτιμώμενο 2% σήμερα – αλλά θεώρησε ότι οι εκτιμήσεις άνω του 10% είναι λανθασμένες.
Τα σχόλια του Γκέιτς έρχονται αφού η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει αποδέκτης εντατικών ελέγχων εν μέσω ανησυχιών ότι θα αυξήσει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων ξεπερνά ήδη τη διαθέσιμη παροχή ενέργειας, μια τάση που απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης ολόκληρων εθνών.
Ο Γκέιτς αντέτεινε ότι η πρόσθετη ζήτηση από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις αντλίες θερμότητας και την παραγωγή «πράσινου» χάλυβα θα «επισκιάσει ακόμη και αυτή την εκπληκτική ζήτηση για τα κέντρα δεδομένων που υπάρχει σήμερα».
Ο συνιδρυτής της Microsoft βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε τριήμερη σύνοδο για το επιχειρηματικό του ταμείο Breakthrough Energy, το οποίο έχει επενδύσει σε περισσότερες από εκατό εταιρείες που ασχολούνται με την ενεργειακή μετάβαση.
Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Γκέιτς μίλησε επίσης για τον στόχο της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα, λέγοντας ότι η απομάκρυνση των εκπομπών από την ατμόσφαιρα είναι μια λύση με περιορισμένα αποτελέσματα λόγω του κόστους της.
«Υπάρχουν εταιρείες που έχουμε χρηματοδοτήσει εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα 50 δολάρια και κάτω από αυτά, αλλά αυτό είναι ένα είδος βίαιης λύσης που θέλετε να φυλάξετε για τους πιο δύσκολους κλάδους», είπε, αναφερόμενος στην τιμή ανά τόνο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το κλειδί θα είναι να φτάσει το κόστος «πολύ κάτω από τα 100 δολάρια ανά τόνο», είπε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πληρώνει 200 δολάρια ανά τόνο για να αντισταθμίσει τις εκπομπές των δραστηριοτήτων του.
Διαβάστε ακόμη
Unicredit: Αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα (γραφήματα)
Νταντάδες της Γειτονιάς: Ποιους αφορά το πρόγραμμα
ΑΣΕΠ: Μόνιμο προσωπικό στη ΔΑΠΕΕΠ – Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ