Ένας κατασκευαστής ηλιακών πάνελ που απολύει εργαζομένους. Ένας κατασκευαστής μπαταριών που εγκατέλειψε την Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις. Ένα έργο πράσινου υδρογόνου που σταμάτησε λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά είναι, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg, κάποια από τα πρώτα αποτελέσματα του Ταμείου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα επενδυτικό όχημα 40 δισ. ευρώ (43 δισ. δολάρια) στον πυρήνα των σχεδίων της Ευρώπης να αναθεωρήσει την οικονομία της ώστε να έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αποτελεί επίσης μέρος της «απάντησης» της ΕΕ στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι επιδοτήσεις θα εμποδίσουν τις βασικές βιομηχανίες να απομακρυνθούν στο εξωτερικό.
Ενώ το Ταμείο είναι ακόμα αρκετά νέο και υποστηρίζει δεκάδες έργα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μεγάλης πράσινης μονάδας χάλυβα στον κόσμο, ορισμένα από αυτά – ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και του υδρογόνου – δυσκολεύτηκαν να ξεκινήσουν.
Μονόδρομος η επιτυχία
Το Ταμείο Καινοτομίας είναι ένα από τα προγράμματα που πρέπει να επιτύχουν για να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν γρήγορα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Marcus Ferdinand, επικεφαλής ανάλυσης στην εταιρεία ερευνών Veyt με έδρα το Όσλο. Εάν τα πρώτα του προβλήματα αποδειχθούν ευρέως διαδεδομένες τάσεις, αυτό θα είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την ικανότητα του μπλοκ να πετύχει τους κλιματικούς στόχους του 2040.
Από τότε που εγκαινιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, το Ταμείο έχει διαθέσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για την κλιμάκωση καθαρών τεχνολογιών, όπως η δέσμευση CO2 από ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός κολοσσός βιομηχανικού αερίου Air Liquide SA και η ελβετική τσιμεντοβιομηχανία Holcim Ltd. σημαντικοί παραγωγοί ενέργειας όπως η Shell Plc και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE AG στις προσπάθειές τους να παράγουν υδρογόνο. Ακόμη, υποστηρίζει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που κατασκευάζουν εξοπλισμό ηλιακών πάνελ, μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι δυσκολίες
Τα κατασκευαστικά έργα είναι από αυτά που αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες. Το Ταμείο έχει χορηγήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστές, οι μισοί από τους οποίους έχουν ανακοινώσει σχέδια για διακοπή λειτουργίας, απολύσεις προσωπικού ή πλήρη διακοπή των έργων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Green.
Ο Kurt Vandenberghe, γενικός διευθυντής για το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει ότι ορισμένα από τα στοιχήματά της δεν θα λειτουργήσουν. Το Ταμείο προορίζεται για επενδύσεις «στις νέες, καινοτόμες δραστηριότητες του μέλλοντος», είπε ο Vandenberghe. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάνε απαραίτητα όλα τα έργα μέχρι το τέλος τους, γιατί υπάρχει ένας δίκαιος βαθμός κινδύνου. Διαφορετικά, δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, εάν η αγορά τα προχωρά από μόνη της».
Πού έχει βάλει τα στοιχήματά του το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ; Έχει διαθέσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για την κλιμάκωση τεχνολογιών που μπορούν να κάνουν τη βιομηχανία πιο πράσινη.
Και τα κακά στοιχήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι χάθηκαν πολλά χρήματα. Η χρηματοδότηση καταβάλλεται σε φάσεις, επομένως τα έργα που δεν προχωρούν δεν λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της και η ΕΕ μπορεί να διοχετεύσει αυτές τις δαπάνες αλλού. Όσοι δεν λάβουν τελική επενδυτική απόφαση δεν λαμβάνουν καθόλου χρηματοδότηση.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, και παράλληλα έχουμε υποχώρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης εάν φύγουν οι εταιρείες για άλλες περιοχές.
Πώς μαζεύονται οι πόροι
Το Ταμείο Καινοτομίας συλλέγει τα δισεκατομμύρια του από τις ρυπογόνες βιομηχανίες που ελπίζει να…καθαρίσει. Στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ευρώπης, οι ρυπαίνοντες λαμβάνουν σταθερό αριθμό αδειών κάθε χρόνο. Οι βιομηχανικοί ρυπαίνοντες, που έχουν λίγες επιλογές για απαλλαγή από τον άνθρακα, λαμβάνουν επί του παρόντος τις περισσότερες άδειές τους δωρεάν, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να τις αγοράζουν. Οι εταιρείες πρέπει να παραδίδουν άδεια για κάθε μετρικό τόνο CO2 που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πωλούν τις άδειες σε δημοπρασία και μετά διαθέτουν μέρος των εσόδων στο Ταμείο Καινοτομίας. Η ιδέα ουσιαστικά είναι ότι οι ρυπαίνοντες πληρώνουν, αλλά μερικά από τα χρήματά τους μπορεί να τους επιστραφούν με τη μορφή επιχορηγήσεων ή επιδοτούμενων νέων τεχνολογιών που μπορούν να τους βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές και να μειώσουν τους λογαριασμούς τους στο μέλλον.
Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ΕΕ θα ενισχύσει την αγορά άνθρακα τα επόμενα χρόνια και θα μειώσει τον αριθμό των αδειών που χορηγούνται δωρεάν. Οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να μειώσουν το CO2 ή να πληρώσουν. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να επιλέξουν να κλείσουν εντελώς, όπως έκαναν κάποιες όταν αντιμετώπισαν υψηλότερο κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη ουσιαστικά απελευθερώνεται από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της αποβιομηχάνισης», δήλωσε η Ann Mettler, αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στο Breakthrough Energy, μια κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου που υποστηρίζεται από τον Bill Gates (στην οποία συμμετέχει και ο Michael Bloomberg, ιδρυτής και πλειοψηφικός μέτοχος της Bloomberg News) και επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες. Επένδυση 40 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια «είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το αν αυτό αλλάζει το παιχνίδι είναι επίσης αμφίβολο – αν αυτό είναι πραγματικά αρκετό», όπως είπε.
Σε διπλή πίεση
Το σίγουρο είναι ότι οι πράσινοι όμιλοι-κατασκευαστές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το δέλεαρ των ελκυστικών αμερικανικών επιδοτήσεων από τη μία πλευρά και τον ανταγωνισμό από τα φθηνά κινεζικά προϊόντα από την άλλη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Freyr Battery Inc. που έλαβε επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ για το έργο Giga Arctic στη Νορβηγία, αλλά ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα περιόριζε τις δαπάνες σε αυτό το έργο για να επικεντρώσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, αν και δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, συμμετέχει στο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων.
Μεταξύ των μεγαλύτερων επιχορηγήσεων μέχρι σήμερα ήταν 200 εκατ. ευρώ για την ελβετική εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών Meyer Burger Technology AG για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής στη Γερμανία και την Ισπανία. Έκτοτε, η εταιρεία έχει ανακοινώσει σχέδια να κλείσει μια μονάδα παραγωγής στη Γερμανία, καθώς στρέφει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για τις επιλογές της, σύμφωνα με εκπρόσωπο της.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού για την εγχώρια ηλιακή βιομηχανία της περιορίζοντας το ντάμπινγκ και τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία. Χωρίς αυτό — από σήμερα — η παραγωγή ηλιακών πλαισίων δεν έχει οικονομικό νόημα στην Ευρώπη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της.
Ένας άλλος κατασκευαστής ηλιακού εξοπλισμού, η Sweden’s Midsummer AB, επιβραβεύτηκε με περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για μια πρωτοβουλία, γνωστή ως Project DAWN, με στόχο την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει ένα λεπτό, ελαφρύ ηλιακό πάνελ για στέγες. Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε σχέδια για απολύσεις εργαζομένων ως μέρος μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους για τις δραστηριότητές της στη Σουηδία, καθώς ανακοίνωσε ζημιές άνω των 18,5 εκατ. δολ.
Εκπρόσωπος της αναφέρει ότι αυτές οι δύο προσπάθειες πάνε χέρι-χέρι καθώς η εταιρεία αναδιαμορφώνει τις δραστηριότητές της ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική απέναντι στις φθηνές εισαγωγές. «Αν μη τι άλλο, τα μέτρα μείωσης του κόστους μας δίνουν περισσότερη δύναμη για να επιταχύνουμε και να εκτελέσουμε το «Project DAWN»», δήλωσε ο Peter Karaszi, επικεφαλής επικοινωνίας της Midsummer.
Το στοίχημα του υδρογόνου
Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά στοιχήματα του Ταμείου είναι το υδρογόνο, που δεν παράγει CO2 όταν καίγεται και, όταν παράγεται μέσω ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αυτό που είναι γνωστό ως πράσινο υδρογόνο), μπορεί να είναι μια φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο ή τον άνθρακα. Τα έργα υδρογόνου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των χρημάτων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής το Ταμείο Καινοτομίας.
Αλλά η τεχνολογία δεν φαίνεται να είναι τόσο οικονομικά εφικτή όσο πιστεύαμε κάποτε. Το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ πιο ακριβό από το είδος που χρησιμοποιείται συνήθως σήμερα και το οποίο παράγεται με φυσικό αέριο. Τα έργα που προορίζονται να αυξήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να μειώσουν το κόστος έχουν αντιμετωπίσει δοκιμασίες.
Το ένα ήταν το σχέδιο της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper SE για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μια τοποθεσία στα περίχωρα του Ρότερνταμ. Από πολλές απόψεις είναι μια ιδανική τοποθεσία, κοντά σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες και ακριβώς στην ακτή, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στον αυξανόμενο αριθμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ολλανδική Βόρεια Θάλασσα.
Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος τα τελευταία χρόνια για ηλεκτρική ενέργεια, εργασία και χρηματοδότηση έχει κάνει το πράσινο υδρογόνο ακόμα πιο ακριβό, καθιστώντας δύσκολη την προσέλκυση πιθανών πελατών.
«Είναι πολύ ακριβό αυτή τη στιγμή. Τα επιτόκια, το κόστος των τελών σύνδεσης στο δίκτυο και το προφίλ κινδύνου των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σκοτώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις» δήλωσε η Dyonne Rietveld, διευθύνων σύμβουλος της Uniper στην Ολλανδία.
Η εταιρεία θεώρησε επίσης σχεδόν αδύνατο να υπογράψει σύμβαση με ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα εγγυάται την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα αρκετά γρήγορο χρονοδιάγραμμα ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ταμείου Καινοτομίας. Στο τέλος, η Uniper επέστρεψε την επιχορήγησή της. Οι διαχειριστές του έργου ελπίζουν να βρουν άλλα μέσα για την κατασκευή του αργότερα αυτή τη δεκαετία.
Ένα άλλο έργο που επέστρεψε τα χρήματα στην ΕΕ είχε σκοπό να συνδέσει την παραγωγή φθηνού υδρογόνου στην Πορτογαλία με τη μεγάλη βιομηχανική ζήτηση στη βόρεια Ευρώπη.
«Υπήρχε πολλή διαφημιστική εκστρατεία για το υδρογόνο και τώρα έπρεπε να είμαστε πιο ρεαλιστές», δήλωσε η Catherine MacGregor, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie SA, μιας από τις εταιρείες πίσω από το έργο.
Άλλοι κατασκευαστές πράσινου υδρογόνου εξακολουθούν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Iqony GmbH έλαβε με 49 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μιας εγκατάστασης κοντά στο Ντίσελντορφ που θα παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα. Ενώ η εταιρεία προχωρά με το έργο, αντιμετωπίζει πολλές από τις ίδιες αβεβαιότητες της Uniper.
Συγκεκριμένα, είναι σχεδόν αδύνατο να υπογραφεί συμβόλαιο με ένα αιολικό πάρκο για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή η Γερμανία απέτυχε να προσθέσει ικανή νέα χωρητικότητα στη θάλασσα της τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί, δήλωσε η Tanja Braun, γενική διευθύντρια του έργου Iqony, γνωστού ως HydrOxy Hub.
Τα σημάδια ελπίδας και το «μάθημα»
Ενώ η έλλειψη ενέργειας εμποδίζει τα έργα στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, μέρη που διαθέτουν άφθονη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια εκπέμπουν κάποια σημάδια ελπίδας.
Μία από τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις που έχει προσφέρει το Ταμείο Καινοτομίας μέχρι σήμερα δόθηκε σε τμήμα του αυστραλιανού μεταλλευτικού γίγαντα Fortescue Ltd. Το προτεινόμενο έργο στη Νορβηγία θα παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας τα άφθονα υδροηλεκτρικά φράγματα που παρέχουν στη χώρα σχεδόν το 90% της ισχύος της. Η Fortescue σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το υδρογόνο για να παράγει αμμωνία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καθαρό εναλλακτικό καύσιμο από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ολοκλήρωσης των βασικών εργασιών μηχανικής και σχεδιασμού και σε καλό δρόμο για να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Thor Magnus Rovik, country manager για τις λειτουργίες της Fortescue.
Η διαφορά μεταξύ της πρόωρης επιτυχίας στη Σκανδιναβία σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα για τις ευρωπαϊκές πράσινες επιδοτήσεις. Η Ευρώπη έχει τώρα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό χρηματοδότησης που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη του πράσινου υδρογόνου, ως παρακλάδι του κύριου Ταμείου Καινοτομίας. Ο πρώτος γύρος δημοπρασίας ύψους 800 εκατ. ευρώ για την Hydrogen Bank της θα απονείμει μέγιστη σταθερή επιδότηση 4,50 ευρώ για κάθε κιλό παραγόμενου αερίου. Αυτό θα ωφελήσει μέρη όπως η Σκανδιναβία και η Ιβηρική, όπου η ανανεώσιμη ενέργεια είναι φθηνότερη και πιο άφθονη, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Σε σύγκριση με το κύριο Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο επιλέγει νικητές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η Hydrogen Bank επιτρέπει μεγαλύτερη επιρροή από την αγορά για την επιλογή νικητών με βάση την τιμή.
Διαβάστε ακόμη
«Αναίμακτη» πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι για τις μετοχές της πληροφορικής
Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι
ΔΕΗ: Στο 5,15% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs (πίνακας)