search icon

Bloomberg

Ταμείο Ανάκαμψης: Δικαίωμα στο όνειρο αποκτά (ξανά) ο Ευρωπαϊκός Νότος

Για μια χωρίς προηγούμενο επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει το οικονομικό πεπρωμένο της νότιας Ευρώπης κάνουν λόγο οι αναλυτές - Τι αναφέρουν για την Ελλάδα - Ποιους κινδύνους εντοπίζει η Moody’s

Μετά το σκοτάδι έρχεται το φως.

Μετά από δύο δεκαετίες κρίσεων και προβλημάτων, ο ήλιος φαίνεται πως ανατέλλει στον ευρωπαϊκό νότο. Με 379 δισ ευρώ (47% του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ) να διοχετεύονται προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, επιχειρηματίες, πολιτικοί και καταναλωτές από την Αθήνα μέχρι τη Λισαβόνα προετοιμάζονται για μια χωρίς προηγούμενο επενδυτική περίοδο που ενδέχεται να μεταλλάξει το οικονομικό πεπρωμένο της νότιας Ευρώπης.

«Τα ποσά που θα επενδυθούν στις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», ανέφερε ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της BlackRock σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Ώντας ο «αδύναμος κρίκος» του κατά τα άλλα σταθερού ευρώ, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είχαν διακινδυνεύσει με έξοδο από την ευρωζώνη και ολική κατάρρευση των ήδη πληγωμένων οικονομιών τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμη πασιφανείς. Εννέα στις δέκα περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, φτάνοντας το 71% στην Θέουτα της Ισπανίας. Η Ελλάδα υποφέρει ακόμη από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους η οποία κόστισε το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος του κάθε πολίτη. 

Μετά από την οικονομική κρίση, ήρθε και η πανδημία για να χειροτερεύσει τα πράγματα. Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 10% το 2020. Στην Ιταλία, λόγω της πανδημίας, το πραγματικό ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν όταν η χώρα εισήλθε στο ευρώ. 

Ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει, με την πανδημία να απειλεί ακόμη τις χώρες αυτές που βασίζονται στον τουρισμό. Πρόσφατο παράδειγμα η Μύκονος, η οποία «έκλεισε» προσωρινά μετά από τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Ελληνικό «ειδύλλιο»

Ο δήμαρχος της Μυκόνου Κώστας Κούκας παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια, θα επιτρέψουν τη σύνδεση πολλών νησιών με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. «Η σημασία της σταθερής ηλεκτροδότησης για πρώτη φορά χωρίς τη χρήση πετρελαιογεννητριών είναι προφανής. Τα νησιά μας θα “γυρίσουν μια νέα σελίδα”».

Η Ελλάδα θα λάβει 30,5 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της.

Οι υπολογισμοί της Moody’s

Η Ιταλία θα γίνει αποδέκτης 192 δισ ευρώ, ενώ το 40% εξ αυτών θα κατευθυνθεί στις φτωχότερες, νότιες περιοχές της χώρας.

Η Ισπανία θα λάβει περίπου 140 δισ ευρώ, τα μισά εκ των οποίων δε θα χρειάζονται αποπληρωμή αφού πρόκειται για επιχορηγήσεις.

Η Moody’s Investor Service, από την πλευρά της, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να μην μπορέσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών δανείων και επιχορηγήσεων αλλά παρόλα αυτά εκτιμά πως οι επενδύσεις του δημοσίου στις τέσσερις χώρες θα διπλασιαστούν την επόμενη πενταετία.

O οίκος αξιολόγησης υπολογίζει πως το πακέτο της ΕΕ θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη κατά μέσο όρο 0,5% ετησίως μεταξύ του 2021 και του 2027. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες οι οποίες θα προχωρήσουν σε σωστές μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος, όπως πάντα, έγκειται στο γεγονός πως ακόμη και αυτό το υποστηρικτικό πακέτο μπορεί να χαθεί μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και κακοδιαχείρισης.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Ταβουλάρης: Από το πλευρό του Νιάρχου μέχρι τις μέρες δόξας και την παρακμή των Ναυπηγείων Ελευσίνας

MyEFKAlive: Ποιοι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση

Exit mobile version