H Ταϊλάνδη προετοιμάζεται για την πρόκληση περιόδου ξηρασίας η οποία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια και να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά ρυζιού και ζάχαρης.
Οι βροχοπτώσεις στη χώρα αναμένεται να κυμανθούν 10% υπό του μέσου εποχικού όρου των μουσώνων, ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε, παράλληλα, να περιορίσει το ποσοστό αυτό ακόμα περισσότερο. Η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα αντιμετωπίσει την εκτεταμένη αυτή ξηρασία από το 2024 και ύστερα.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει την κυβέρνηση της χώρας σε έκκληση προς τους γεωργούς να περιορίσουν τη σπορά ρυζιού έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση των υδάτινων πόρων, ενώ οι καλλιεργητές ζάχαρης έχουν ήδη καταγράψει περιορισμένη σοδειά για πρώτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια. Η ξηρασία αυτή αναμένεται, παράλληλα, να επιδεινώσει τον πληθωρισμό στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αφού το κόστος των λαχανικών, των φρέσκων τροφίμων και του κρέατος θα αυξηθεί, όπως ακριβώς θα κάνει και το κόστος των ζωοτροφών. Σημειωτέον πως η χώρα παρήγαγε 11 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης τη σεζόν 2022-2023 ενώ έχει εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής αυτής.
Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Πραϊούτ Τσαν-Ότσα έχει ζητήσει από την κρατική εταιρεία ενέργειας Electricity Generating Authority και το Office of Natural Water Resources να δημιουργήσουν σχέδια εξοικονόμησης ύδατος. Φέτος, η βροχόπτωση στη χώρα έχει, μέχρι τώρα, μειωθεί κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρασία σε πολλά μέρη της Ασίας και της Αφρικής και αυξημένες βροχοπτώσεις στη Νότια Αμερική, πλήττοντας ευρύτατο φάσμα καλλιεργειών παγκοσμίως. Τα προηγούμενα Ελ Νίνιο είχαν επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πληθωρισμό, πλήττοντας την παραγωγή χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.
Η Ταϊλάνδη προσπαθεί να ενισχύσει την ανακαμψιακή προοπτική της οικονομίας της, αν και ήδη επηρεάζεται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στην οποία βασίζεται. Η πιθανότητα μίας εκτεταμένης ξηρασίας θα αντιστρέψει τις φετινές προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού στη χώρα.
«Ο Ελ Νίνιο αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό», ισχυρίστηκε ο αναλυτής της Nomura Holdings Inc., Γιούμπεν Παρασουέλες, προσθέτοντας πως «η Ταϊλάνδη αποτελεί σημαντική εξαγωγέα τροφίμων, αφού μόλις το 50% της παραγωγής της καταναλώνεται εγχώρια. Η διαφορά αυτή, ο έλεγχος των τιμών και οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις».
«Από την άλλη, εάν ο Ελ Νίνιο αποδειχθεί σοβαρός, θα μπορούσε να μειώσει το φετινό ΑΕΠ της χώρας κατά 0,2% αφού η ξηρασία θα συμπέσει με την σοδειά του β’ εξαμήνου, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες ρυζιού», επεσήμανε ο Παρασουέλες. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει πως το ΑΕΠ θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 3,6% φέτος, σε σχέση με το 2,6% του 2022.
Αυξημένη παραμένει και η ενεργειακή ζήτηση, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες επικράτησαν στη χώρα τον Απρίλιο.
Βάσει, τέλος, με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, «η συχνότητα των πλημμυρών και της ξηρασίας και το υψηλό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος το οποίο φέρουν, κάνουν την ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της Ταϊλάνδης ολοένα και σημαντικότερη».
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Τι «βλέπει» για ανάπτυξη, επιτόκια και πληθωρισμό (γραφήματα)
Άλεξ Μπάλντοκ (Currys): «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε τον Κωτσόβολο» (πίνακας)
Ρέστης vs Στέιβλι: Η άγρια κόντρα του Έλληνα εφοπλιστή με τη «λαίδη» του αγγλικού ποδοσφαίρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ