search icon

Bloomberg

Τα κράτη της Ε.Ε. μειώνουν το πυροσβεστικό προσωπικό – Εξαίρεση η Ελλάδα (γράφημα)

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή «υπόσχεται» πυρκαγιές και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε μείωση των σωστικών δυνάμεων

Oι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν το πυροσβεστικό προσωπικό τους, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος λυγίζει υπό τo κύμα καύσωνα ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν αντιμετωπίσει ήδη εκατοντάδες εστίες πυρκαγιών.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν ετήσια μέση μείωση του πυροσβεστικού προσωπικού τους κατά 1,5% το 2022, σε λιγότερο από 360.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον της European Trade Union Confederation (ETUC). Η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία μείωση, ενώ η Γαλλία ήταν η χώρα η οποία προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση αριθμού προσωπικού.

Οι μόνες χώρες οι οποίες αύξησαν το πυροσβεστικό προσωπικό τους, ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, αύξησε το πυροσβεστικό της προσωπικό κατά 60% το 2022, κάτι το οποίο αποδείχθηκε σωτήριο κατά τη διάρκεια των σοβαρών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού και της εκκένωσης χιλιάδων ατόμων από τη Ρόδο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μάλιστα, θα λάβουν χώρα 500 νέες προσλήψεις πυροσβεστών.

Τα στοιχεία αυτά εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών. Δεδομένου του ότι ο πλανήτης συνεχίζει και υπερθερμαίνεται, καταγράφοντας τόσο τον θερμότερο Ιούνιο όσο και τον θερμότερο Ιούλιο στα καταγεγραμμένα ιστορικά, οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο την κλιματική αλλαγή σε μακροπρόθεσμο, όσο και την πληθωριστική κρίση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Τα συνδικάτα ανησυχούν πως οι μακροοικονομική κατάσταση θα οδηγήσει σε περισσότερες απολύσεις. Η ETUC εκτιμά πως οι κανονισμοί για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν πως 14 εκ των κρατών-μελών θα πρέπει να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες τους τουλάχιστον κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ του χρόνου.

«Η μείωση του πυροσβεστικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της κλιματικής κρίσης θα οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», σημείωσε η γενική γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, προσθέτοντας πως «ανησυχώ όσον αφορά όποια περαιτέρω μείωση του προσωπικού εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέρει τους κανονισμούς λιτότητας του χρόνου».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 3.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Πορτογαλία. Πάνω από 1.000 άτομα εκκενώθηκαν από σημείο πυρκαγιάς στις νότιες περιοχές της χώρας.

Οι βλαβερές για το περιβάλλον εκπομπές αερίων έχουν επιδεινώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Σαρδινία, το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς Κελσίου και οδήγησε σε θανάτους από θερμοπληξία. Οι πυρκαγιές στον Καναδά έχουν κατακαύσει πάνω από 25 εκατομμύρια στρέμματα φέτος, μέγεθος παρόμοιο με αυτό ολόκληρης της Ισλανδίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι οι μόνες οι οποίες έχουν λιγότερους πυροσβέστες. Η Βρετανία κατέγραψε μείωση του πυροσβεστικού προσωπικού κατά 21% σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, ενώ η χρηματοδότηση για τις σωστικές δυνάμεις περιορίστηκε κατά 25% σύμφωνα με το συνδικάτο των Πυροσβεστών της χώρας.

«Όλες οι χώρες πρέπει να επενδύουν στις πυροσβεστικές και άλλες σωστικές δυνάμεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή», ανέφερε η Λιντς.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI – Αυξάνεται η βαρύτητα της Ελλάδας (πίνακες)

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο – Έρχεται νέο ράλι στις τιμές

Πόρισμα-κόλαφος για το διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version