Καθώς οι Αμερικανοί αρχίζουν να σκέφτονται πού θα πάνε φέτος το καλοκαίρι διακοπές, μια ολόκληρη ήπειρος έρχεται στο μυαλό τους: Ευρώπη.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν ότι το ποσοστό των Αμερικανών ταξιδιωτών που σχεδιάζουν διακοπές στις ευρωπαϊκές χώρες έχει μειωθεί από 45% το 2024 σε 37% το 2025. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2021, σύμφωνα με έκθεση της 3ης Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με τη σιδηροδρομική εταιρεία Eurail BV. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7.087 ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Οι ερωτήσεις είχαν ως στόχο να διακρίνουν πού σκοπεύουν να ταξιδέψουν οι άνθρωποι από αυτές τις χώρες μέσα στο 2025 και γιατί.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κύριος παράγοντας που αποτρέπει τους Αμερικανούς από το να κλείσουν ένα ταξίδι στην Ευρώπη είναι το κόστος. Ο δεύτερος πιο κοινός αποτρεπτικός παράγοντας για τα ευρωπαϊκά ταξίδια (αμέσως μετά την τιμή), φαίνεται να είναι η ολοένα και αυξανόμενη προτίμηση για εγχώρια ταξίδια. Με βάση τις απαντήσεις των Αμερικανών όσον αφορά τις ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές τουριστικές υπηρεσίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λιγότερες εισερχόμενες επισκέψεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι 2,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την Ευρώπη μόνο τον Ιούλιο του 2024.
«Η αλλαγή της στάσης αυτής από τους Αμερικανούς προς την Ευρώπη αντανακλά τις ευρύτερες οικονομικές πιέσεις, την πολιτική αβεβαιότητα και τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών», λέει ο Εντουάρντο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί 36 ευρωπαϊκούς οργανισμούς τουρισμού.
Οι Αμερικανοί δεν είναι η εξαίρεση
Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης, ανέφεραν το κόστος του ταξιδιού ως πρωταρχική ανησυχία. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς το 2025, μόλις το 44% των ταξιδιωτών παγκοσμίως δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με το 49% το 2024.
Παρόλα αυτά, η μείωση του ενδιαφέροντος παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, κάτι που προκαλεί ανησυχίες στους Ευρωπαίους ξενοδόχους οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά, ειδικά μετά το πέρας της πανδημίας.
Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, οι Κινέζοι ταξιδιώτες ήταν η μόνη ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα και έδειξε αυξανόμενη όρεξη για επίσκεψη ευρωπαϊκών προορισμών. Το 61% από αυτούς σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές εκεί τους επόμενους 12 μήνες, συγκριτικά με το 57% το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Παρόλα αυτά, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, γι’ αυτό και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ είδαν αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ το 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019», λέει ο Σανταντέρ. «Για να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη, το κλειδί είναι να γίνουν πιο προσιτές οι τιμές και να βελτιωθούν οι επιλογές πτήσεων», προσθέτει.
Ακόμα και η πιο θετική εκτίμηση των στοιχείων δείχνει ότι το 2025 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τη ταξιδιωτική βιομηχανία, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Εδώ είναι πέντε ακόμη διαπιστώσεις από την έρευνα της ETC που δείχνουν αλλαγές που έρχονται.
1. Τα χειμερινά ταξίδια δέχονται επίσης πλήγμα
Σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 2-18 Δεκεμβρίου του 2024, το πρώτο τρίμηνο του 2025, μόλις το 18% των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ευρώπη. Αυτό δεν σηματοδοτεί μόνο μια σημαντική πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (28%), αλλά είναι επίσης το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό από τότε που η ETC άρχισε να διεξάγει ετήσιες έρευνες για το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον το 2015. Οι συντάκτες της έκθεσης απέδωσαν αυτό το γεγονός σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική αβεβαιότητα που αναμένεται λόγω της κυβέρνησης Τραμπ, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί καταναλωτές να είναι πιο επιφυλακτικοί.
2. Τα παγκόσμια ταξίδια γενικά ξεκινούν αργά το 2025
Πέρυσι, το 43% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ένα μακρινό ταξίδι το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτή τη φορά όμως, οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο φαίνονται πιο διστακτικοί. Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, μόνο το 36% των ερωτηθέντων πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα διεθνές ταξίδι, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού. Υπάρχουν όμως, περισσότεροι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Σκανδιναβία, την Αυστρία και την Ιταλία, γεγονός που συσχετίζεται με την άνοδο των διακοπών για σκι στις Άλπεις.
3. Ο υπερτουρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους επισκέπτες
Το 2024, ο υπερτουρισμός οδήγησε σε μεγάλες διαμαρτυρίες παντού, από τη Βενετία μέχρι τη Βαρκελώνη και τα Κανάρια Νησιά. Παρά το γεγονός αυτό όμως, μόνο το 5% ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα άλλαζε προορισμό λόγω των ανησυχιών για συνωστισμό και μεγάλες ουρές, ενώ το το 61% δήλωσε ότι προτιμά να επισκέπτεται τις μεγάλες πόλεις και τα εμβληματικά αξιοθέατα της Ευρώπης, παρά τα λιγότερο δημοφιλή μέρη. Μάλιστα, πάνω από το 25% δήλωσε ότι θα εξακολουθούσε να θέλει να επισκεφθεί αυτά τα μέρη και τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα, παρά τις ανησυχίες για συνωστισμό.
4. Οι Αμερικανοί δεν φροντίζουν να μην κάνουν πολλά έξοδα
Η έρευνα της ETC ζήτησε από τους ερωτηθέντες να μοιραστούν αν ο ημερήσιος προϋπολογισμός τους για το ταξίδι τους θα ήταν συνήθως μικρότερος από 100 ευρώ, μεταξύ 100 και 200 ευρώ, ή μεγαλύτερος από 200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου της διαμονής, των φαγητών και άλλων δραστηριοτήτων. Συνολικά, το 30% των ταξιδιωτών προϋπολογίζουν περισσότερα από 200 ευρώ το άτομο ανά ημέρα για τα ταξίδια τους.
Αποτελέσματα από την έρευνα έδειξαν ότι μόνο το 33% των Αμερικανών θα ξόδευε πάνω από 200 ευρώ ανά ημέρα, σε σύγκριση με το 40% των Βραζιλιάνων. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες, οι οποίοι φημίζονταν για τα πολλά τους έξοδα πριν από την πανδημία, είναι τώρα πιο πιθανό να ξοδέψουν μεταξύ 100 και 200 ευρώ την ημέρα, γεγονός που δικαιολογείται χάρη στην αργή οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους. Μόνο το 29% από αυτούς σχεδιάζει να σπαταλήσει πολλά φέτος, σημειώνοντας απότομη πτώση σε σχέση με το 78% του 2024.
5. Τα γρήγορα ταξίδια γίνονται ξανά της μόδας
Οι ταξιδιώτες κανονίζουν όλο και περισσότερο ταξίδια μικρότερα από μια βδομάδα σε διάρκεια, ενώ οι διαμονές μεταξύ 15-21 ημερών παρουσιάζουν πτώση του ενδιαφέροντος κατά 5% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το 17% των παγκόσμιων ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος τους εμποδίζει πλέον τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Καθώς εφαρμόζονται αυστηρότερες πολιτικές επιστροφής στο γραφείο και τα ευέλικτα ωράρια εργασίας περιορίζονται, τα ταξίδια μεγάλης διάρκειας που έγιναν δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται τώρα σε πτώση.
Διαβάστε ακόμη:
Όλαφ Σολτς κατά Τζέι Ντι Βανς: Δεν θα δεχθούμε να επέμβουν ξένοι στη δημοκρατία μας
Σε άνοδο η βραχυχρόνια μίσθωση ανά την Ελλάδα αλλά ακυρώσεις στο 50% για τη Σαντορίνη
4 ανερχόμενα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ