Σήμα κατατεθέν στο κέντρο του Λονδίνου, τα Harrods ποτέ δεν σκέφτηκαν να μετακινηθούν από το επταόροφο πολυτελές εμπορικό κέντρο στο Knightsbridge εκεί όπου γράφουν ιστορία εδώ και 170 χρόνια. Τον επόμενο μήνα όμως, καθώς το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει ολοκληρωτικά μετά το lockdown, ένα εμπορικό κέντρο λίγα μίλια μακριά σε ένα λιγότερο λαμπερό μέρος της πόλης θα αποκτήσει νέο ενοικιαστή. Εκεί θα γίνουν οι θερινές εκπτώσεις των Harrods σε έναν χώρο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις… κοινωνικές αποστάσεις. Αντί για θυρωρούς που ανοίγουν πόρτες ταξί θα υπάρχει ένα τεράστιο γκαράζ πολλαπλών επιπέδων και ένας σιδηροδρομικός σταθμός. Από τα λαμπερά Harrods μέχρι το τελευταίο εμπορικό κέντρο το λιανεμπόριο προσαρμόζεται αναλόγως στη Βρετανία.
Η πανδημία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στην χώρα που θεωρείται συνώνυμο του shopping. Η βρετανική αγορά λιανεμπορίου με πωλήσεις 400 δισ στερλίνες το 2019, δίνει δουλειά σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα που ισοδυναμεί με περίπου 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι καταναλωτικές δαπάνες ως ποσοστό της οικονομίας είναι υψηλότερες από ό, τι στη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στον χώρο του ενδύματος και των υποδημάτων.
Τα καταστήματα λιανικής, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα καταστήματα hardware και κατοικίδιων ζώων, έμειναν ανοικτά καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανεμπόριο που έπρεπε να κλείσει τον Μάρτιο, όπως και σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Οι εταιρείες θα πρέπει να σκεφτούν νέα επιχειρησιακά μοντέλα, δήλωσε ο Ewan Venters, διευθύνων σύμβουλος της Fortnum & Mason. «Πρέπει να προσφέρουμε εμπιστοσύνη. Αν η εμπιστοσύνη επιστρέψει τότε η κατανάλωση θα αυξηθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε θετικές πωλήσεις».
«Ο όροφος με τα τρόφιμα στο Fortnum στο Piccadilly του Λονδίνου έχει ήδη ανοίξει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μεγάλες αλλαγές από τα ράφια, τα ταμεία, την εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κοινωνικής απόστασης και τις μάσκες προσώπου. Ακόμα και πριν από την πανδημία τα μεγάλα προβλήματα των εμπόρων ήταν τα υψηλά ενοίκια, οι φόροι ιδιοκτησίας αλλά και η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι Βρετανοί αγοράζουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαίο προϊόντα διαδικτυακά.
Οι περισσότεροι παίκτες του λιανεμπορίου επωφελήθηκαν από την κρατική υποστήριξη. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανοίξει το λιανεμπόριο. Τα εμβληματικά πολυκαταστήματα στο Παρίσι άνοιξαν σταδιακά, Le Bon Marche, Printemps Haussmann και Galeries Lafayette. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όμως μόλις ξεκίνησε να χαλαρώνει το lockdown. Τα μέτρα είναι αυστηρά.
Η Primark, η μεγαλύτερη αλυσίδα ενδύματος της Βρετανίας, θα τοποθετήσει προσωπικό στις πόρτες που θα μετρά πόσοι πελάτες μπαίνουν και πόσοι βγαίνουν. Θα υπάρξουν επίσης νέα συστήματα πληρωμής και προσωπικό έτοιμο να παρέμβει σε σημεία όπου θα παρατηρείται συνωστισμός. Η Associated British Foods Plc, ιδιοκτήτρια των Primark, έχει ήδη ανοίξει 111 από τα καταστήματά της σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, χρησιμοποιώντας αυτά τα μέτρα, δήλωσε ο John Bason, οικονομικός διευθυντής της. Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων ασφάλειας με την παραδοσιακή εμπειρία αγορών είναι σίγουρα η πιο σημαντική πρόκληση για το Harrods. Διαθέτει μικρά καταστήματα σε πολυκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και σε ορισμένα αεροδρόμια όμως η βασική επιχείρηση επικεντρώνεται σταθερά μεγαθήριο του Knightsbridge.
Iδιοκτησία του Κατάρ την τελευταία δεκαετία, τα Harrods φημίζονται ως το πολυκατάστημα που πουλά τα πάντα από τσάι έως έργα τέχνης και έπιπλα. Τον Ιούλιο τα Harrods ανοίγουν ένα νέο αυτόνομο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Westfield στο Shepherd’s Bush στο δυτικό Λονδίνο.
Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από την πίεση του ιστορικού κόμβου. Ως ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα στον κόσμο και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, τα Harrods προσελκύουν συνήθως 15 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε ένα κτίριο που είχε αρχικά σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα του 19ου αιώνα. Το κτίριο χτίστηκε το 1883 και έχει πολλαπλά σημεία εισόδου και ένα υπόγειο τούνελ. Υπάρχουν 16 κυλιόμενες σκάλες μέσα στο κτίριο εστιατόρια και ό,τι άλλο χωράει ο νους. Η ηγεσία των Harrods συσκέπτεται καθημερινά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι καφετέριες, η κλινική ευεξίας και τα σαλόνια ομορφιάς θα παραμείνουν κλειστά προς το παρόν.
Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξαναρχίσουν οι πολλές εξατομικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν τα Harrods – από τη συσκευασία δώρων έως το exclusive personal shopping μόνο για τους VIP πελάτες. Tα Harrods ποτέ δεν έκλεισαν τις πόρτες τους πριν από τον Covid-19, δήλωσε ο CEO, Michael Ward. Η επιχείρηση εξετάζει τώρα κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της και «σκέφτεται διαφορετικά για το πώς θα πετύχει την ανάπτυξη, προστατεύοντας παράλληλα τους πελάτες και τους υπαλλήλους», είπε.