Οι γιατροί ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του ήπατος, αφού τα φάρμακα της AstraZeneca Plc και της Merck & Co. βοήθησαν ορισμένους ασθενείς, σηματοδοτώντας την πρώτη πρόοδο στη θεραπεία τους εδώ και δεκαετίες.
Δύο μελέτες προχωρημένου σταδίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο The Lancet δείχνουν ότι το Imfinzi της Astra και το Keytruda της Merck καθυστέρησαν την πρόοδο του καρκίνου του ήπατος όταν συνδυάστηκαν με άλλα φάρμακα και μια τοπική θεραπεία.
Οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση έζησαν αρκετούς μήνες περισσότερο χωρίς να προχωρήσει η νόσος όταν έλαβαν θεραπεία με τις ανοσοθεραπείες της Astra και της Merck που ονομάζονται αναστολείς σημείων ελέγχου.
Τα δεδομένα «αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη μετά από 20 χρόνια», δήλωσε ο Josep Llovet, διευθυντής του προγράμματος για τον καρκίνο του ήπατος του Mount Sinai και συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης του Keytruda. Τα ευρήματα θα ανοίξουν πιθανότατα τον δρόμο για νέες κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας, είπε, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη Imfinzi και σε ξεχωριστό άρθρο στο Lancet.
Η μελέτη του Keytruda διαπίστωσε ότι οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο 14,6 μήνες χωρίς να προχωρήσει ο καρκίνος, όταν έλαβαν το φάρμακο της Merck, το Lenvima της Eisai Co. και μια τοπική θεραπεία γνωστή ως διααρτηριακή χημειοεμβολή. Το διάστημα αυτό ήταν 10 μήνες για την ομάδα ελέγχου.
Ο χημειοεμβολισμός είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έγχυση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ενός εμβολικού παράγοντα στον όγκο για να αποκοπεί η αιμάτωσή του.
Στην άλλη μελέτη, οι ασθενείς που έκαναν την ίδια διαδικασία και έλαβαν το Imfinzi της Astra καθώς και το φάρμακο Avastin της Roche Holding AG χρειάστηκαν 15 μήνες πριν ο καρκίνος τους χειροτερέψει. Αυτό συγκρίνεται με 10 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν μόνο το Imfinzi και 8,2 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του ήπατος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες που θα αφαιρούσαν πλήρως τον όγκο, δήλωσε ο Llovet του Mount Sinai.
Η τελευταία σημαντική πρόοδος για αυτούς τους ασθενείς σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν αρκετές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία συμμετείχε ο Llovet, έδειξαν ότι ο χημειοεμβολισμός βοήθησε τους ασθενείς.
Διαβάστε ακόμη
Όμιλος Κοπελούζου στο Bloomberg: «Bλέπει» έναρξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο το 2030
Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software
Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα