search icon

Bloomberg

Τα επικίνδυνα αστεία του Τζέιμι Ντίμον για την Κίνα και τα $20 δισ. της JP Morgan

Kαθησυχάζουν τους Κινέζους ρυθμιστές τα στελέχη της τράπεζας - «Σιγή ιχθύος» από το Πεκίνο - Δεκάδες δισεκατομμύρια διακυβεύτηκαν από τους... αστεϊσμούς του Τζέιμι Ντίμον

Χωρίς σχόλιο από το Πεκίνο, προς το παρόν, «πέρασε» το επικίνδυνο αστείο του Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος υποστήριξε πως η JPMorgan Chase & Co θα αποδειχθεί μακροβιότερη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Με έκθεση $20 δισεκατομμυρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όμως, και σχέδια περαιτέρω επέκτασης, οι καλές σχέσεις με την απολυταρχική κυβέρνηση της εν λόγω χώρας είναι στο συμφέρον της αμερικανικής τράπεζας.

Σε «damage control» προχώρησε, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, γκρουπ στελεχών του αμερικανικού κολοσσού, το οποίο διαβεβαίωσε τους Κινέζους ρυθμιστές πως ο Ντίμον ήθελε να τονίσει την μακροβιότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της JPMorgan στην Κίνα και όχι να επικρίνει το κόμμα.

Η μόνη αντίδραση των Κινέζων ρυθμιστών ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν είναι αναγκαίο να σχολιάζουμε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις».

Ο ακριβής αστεϊσμός του Ντίμον έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Boston College Chief Executives Club: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα γιορτάζει τα 100 του χρόνια. Το ίδιο κάνει και η JPMorgan. Βάζω στοίχημα πως θα επιβιώσουμε περισσότερο».

Η JPMorgan ήταν η πρώτη τράπεζα της Wall Street η οποία απέκτησε την πλήρη ιδιοκτησία επιχείρησης διαχείρισης κινητών αξιών στην Κίνα, ενώ επενδύει $410 εκατομμύρια στον τομέα διαχείρισης πλούτου της China Merchants Bank. H συνολική έκθεση της τράπεζας στην Κίνα βρίσκεται στα $19,7 δισ σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου.

Το Πεκίνο έχει πολλές φορές λάβει μέτρα κατά εταιρειών και χωρών οι οποίες προσβάλλουν την κυβέρνηση ή αντιτίθενται στις πρακτικές της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν, στο οποίο έκανε -επίσης- αναφορά ο Ντίμον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το 2019, η UBS δέχθηκε πιέσεις από την Κίνα για να απολύσει τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Πολ Ντόνοβαν, μετά από αναφορά του στον «κινεζικό χοίρο» σε ό,τι αφορούσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε ανάλυσή του για την οικονομία της χώρας. Ο Ντόνοβαν προχώρησε σε επίσημη απολογία, αναφέροντας πως ποτέ δεν ήθελε να προσβάλλει τη χώρα. Η Κίνα, επίσης, διέκοψε οποιεσδήποτε διπλωματικές σχέσεις με τη Νορβηγία μετά την απονομή του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.  

Διαβάστε ακόμα

Aλλάζει η φορολοταρία: Kληρώσεις για €50.000 κάθε μήνα – Εως και €100.000 τα Χριστούγεννα

Κόκκινος συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα

Προειδοποίηση Μόμπιους για ντόμινο από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία – Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Exit mobile version