To Άμπου Ντάμπι μετατρέπεται σε έναν δημοφιλή προορισμό για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων οι οποίες αναζητούν πρόθυμους επενδυτές και φιλικότερες ρυθμιστικές αρχές, τη στιγμή που οι αμερικανικές αγορές χαρακτηρίζονται από απουσία και των δύο.
Εταιρείες όπως η Copper Technologies Ltd, Paxos Trust Co και eToro Group Ltd., έχουν πια στραφεί στο Άμπου Ντάμπι, εξασφαλίζοντας άδειες ή ανοίγοντας γραφεία στην οικονομική ζώνη του εμιράτου γνωστή και ως Abu Dhabi Global Market (ΑDGM).
Οι μετοχές της Phoenix Group Plc. η οποία πραγματεύεται hardware εξόρυξης cryptos κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 47% μετά από την ΙΡΟ της στο Άμπου Ντάμπι στις 5 Δεκεμβρίου.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών υποστηρίζουν πως εκτός από τους πλούσιους επενδυτές, το αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών και η προσέγγιση των αρχών τους οδηγούν στην πόλη.
Τη στιγμή που το γειτονικό Ντουμπάι έχει αποτελέσει επίσης έναν κόμβο ενδιαφέροντος μετά από την ίδρυση της ρυθμιστικής αρχής για την συγκεκριμένη αγορά γνωστή και ως Virtual Assets Regulatory Authority (VARA), οι ρυθμιστικές αρχές του Άμπου Ντάμπι προσπαθούν κι αυτές να προσελκύσουν όλο και περισσότερες εταιρείες του νέου κλάδου.
Για ορισμένες εταιρείες του κλάδου, η μακροβιότητα της ρυθμιστικής αρχής του Άμπου Ντάμπι, ADGM, η οποία γιόρτασε φέτος τα δέκατα γενέθλιά της, συμπεριλαμβανομένoυ του «καλού ονόματός της» στις διεθνείς αγορές την κάνει πιο ελκυστική επιλογή από τη VARA, σύμφωνα με το στέλεχος της Paxos Trust Co., Ουάλτερ Χέσερτ.
Άλλες εταιρείες όπως η θυγατρική της ιαπωνικής Nomura Holdings, Laser Digital, επέλεξαν αρχικά το Ντουμπάι αφού ήλπιζαν πως η εξειδικευμένη οντότητα θα οδηγούσε σε ταχύτερο χρόνο έγκρισης.
Η κατάρρευση των 3AC και FTX, όμως, όπως και η διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών του κλάδου, σήμαινε πως οι κανονισμοί της VARA άλλαζαν διαρκώς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της VARA, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αδειοδότησης ποικίλλει λόγω της πολυπλοκότητας της κάθε επιχείρησης αλλά και της ικανότητας της προσαρμοστικότητας της ίδιας της ρυθμιστικής αρχής.
Αν και το Άμπου Ντάμπι έχει προσελκύσει σημαντικά ονόματα στην αγορά, η VARA εξακολουθεί να έχει πολύ περισσότερες εγγεγραμμένες επιχειρήσεις. Η Binance Holdings η οποία έλαβε άδεια λειτουργίας από τη VARA τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει λάβει ακόμα πλήρη έγκριση από την ρυθμιστική αρχή, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σημειωτέον πως η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο πρόσφατα συμφώνησε στην καταβολή προστίμων ύψους $4,3 δισ. στις αρχές των ΗΠΑ. Τόσο το Ντουμπάι όσο και το Άμπου Ντάμπι έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τη δική τους ρυθμιστική εποπτεία των εταιρειών του κλάδου, θέλοντας να επιδείξουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες αυτές και να βγουν από την «γκρίζα λίστα» της Financial Action Task Force.
H επιρροή των ΗΑΕ στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων παραμένει περιορισμένη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά hot spots. Οι εταιρείες με έδρα τη χώρα συγκέντρωσαν $462,3 εκατ. από venture capital εταιρείες φέτος, σύμφωνα με δεδομένα της Pitchbook. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει $2,8 δισ. και η Βρετανία $704,5 εκατ.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η Laser Digital η οποία έχει κάνει αίτηση και στην ADGM, προσπαθούν να βγουν κερδισμένες και από τα δύο εμιράτα, αφού το Ντουμπάι αποτελεί καλύτερο προορισμό για την εξυπηρέτηση πελατών των ΗΑΕ, ενώ η ADGM του Άμπου Ντάμπι αποτελεί καλύτερη επιλογή σε όσους επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν πελάτες διεθνώς.
Διαβάστε ακόμη
Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τον Προϋπολογισμό
Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια απειλούν την άγρια φύση
Το business software κρατάει ψηλά τον πήχη της πληροφορικής- Τι δείχνουν οι αριθμοί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ