search icon

Bloomberg

Τα απόρρητα σχέδια της ρωσικής Gazprom – Πώς η Τουρκία θα γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της

Τι θα κάνει η Ρωσία με το φυσικό αέριο τα επόμενα τρία χρόνια - Τα σχέδια για τις εξαγωγές πετρελαίου

Η Ρωσία προχώρησε στον καθορισμό των ροών φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά τα επόμενα τρία χρόνια, με τους αριθμούς να είναι ενδεικτικοί της κλίμακας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν 40% στα 125,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023-2025, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο είδε το Bloomberg. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών υπολογίζονται σε 142 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom PJSC εδώ και μήνες μειώνει τις ροές προς την Ευρώπη, την παραδοσιακά μεγαλύτερη αγορά της , αντιδρώντας στις  δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πελάτες της αποκόπηκαν εντελώς αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνονται σε ρούβλια. Η Ρωσία έχει επίσης περιορίσει τις αποστολές στην περιοχή μέσω μεγάλων αγωγών, επικαλούμενη όχι μόνο τις δυτικές κυρώσεις αλλά και τεχνικούς λόγους. Αυτό άφησε την Ευρώπη με μειωμένες ροές μέσω Ουκρανίας και περιορισμένες παραδόσεις μέσω του δεύτερου σκέλους του TurkStream ως τις τελευταίες εναπομείνασες διαδρομές για προμήθειες στην ήπειρο.

Τουρκία και Κίνα οι μεγαλύτεροι πελάτες

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει ανάλυση των εξαγωγικών αγορών. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών και τις τρέχουσες ροές, η Τουρκία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην περιοχή. Πέρυσι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου εξήγαγε σχεδόν 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία.

Η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία το επόμενο έτος. Η συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της China National Petroleum Corporation προβλέπει σταδιακή αύξηση της προσφοράς μέσω του αγωγού Power of Siberia σε περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 από περίπου 15 δισεκατομμύρια σε 16 δισεκατομμύρια φέτος που στοχεύει φέτος.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές και λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες προμήθειες περίπου 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παραδοθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 123 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Ρωσία εξάγει σήμερα στην Ευρώπη περίπου 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Tα στοιχεία αυτά υπόκεινται σε τροποποιήσεις καθώς η Gazprom αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις προμήθειες με βάση τις συνθήκες στην αγορά, τα αιτήματα των πελατών και πιθανώς την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση.

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο

Η Ρωσία αναμένει μικρή αύξηση στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από τι Μόσχα. Το τριετές προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει 250 εκατομμύρια τόνους αργού που θα εξαχθούν το επόμενο έτος, από 243 εκατομμύρια τόνους που παραδόθηκαν φέτος. 255 εκατομμύρια τόνοι και 260 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου αναμένεται να αποσταλούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Οι αποστολές παραγώγων πετρελαίου, ωστόσο, φαίνεται να μειώνονται σε 113 εκατομμύρια τόνους το 2023, από 130 εκατομμύρια τόνους που προβλεπόταν φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Διαβάστε ακόμα:

Ιαπωνία: Οι «αστικοί ανθρακωρύχοι» τα πολύτιμα μέταλλα των σκουπιδιών και η εθνική ανεξαρτησία

Ρεύμα: Ξανά την ανιούσα πήραν οι τιμές – Στα 409 ευρώ/MWh

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Exit mobile version