search icon

Bloomberg

Τα 4 εργαλεία της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κινεζικού επεκτατισμού (πίνακες)

Επί τάπητος θέματα προστασίας του ευρωπαϊκού εμπορίου, της ανταγωνιστικότητας αλλά και της γεωπολιτικής και οικονομικής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά διαφορετικά εργαλεία με τα οποία θα μπορέσει να ενισχύσει τον ρόλο της στο παγκόσμιο στερέωμα, τη στιγμή που χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν τις προσπάθειες προώθησης των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών στόχων τους.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την στρατηγική οικονομικής της ασφάλειας στις 20 Ιουνίου, βάσει της οποίας θα περιγράψει τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται οικονομικά ή στρατηγικά αλλά και τις τακτικές αντιμετώπισης των απειλών αυτών.

H E.E. δεν κατάλαβε το πόσο ενεργειακά εξαρτημένη ήταν από τη Ρωσία μέχρι την περσινή εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τόσο την πληθωριστική όσο και την ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργήθηκε, τη στιγμή που προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές πηγές εισαγωγών υδρογονανθράκων. Τα κράτη-μέλη, όμως, δε συμφωνούν ως προς την αντιμετώπιση των απειλών αυτών, αφού αρκετά εξ αυτών δε θέλουν να ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

«Σε αντίθεση με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν λάβει πολύ πιο σκληρά μέτρα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν φαίνονται διατεθειμένα να προχωρήσουν σε λήψη τέτοιων αποφάσεων», τόνισε το στέλεχος της Natixis SA, Αλίσια Γκαρσία Γκερέρο.

Ιδού τα τέσσερα εργαλεία τα οποία μελετά η Ένωση ως προς την ενίσχυση της οικονομικής και γεωπολιτικής της ασφάλειας σύμφωνα με το Bloomberg:

Γεωπολιτικό «μπρα ντε φερ»

Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να προχωρήσει σε λήψη αντιποίνων προς τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν οικονομικούς περιορισμούς για πολιτικούς λόγους.

Το νέο πλαίσιο-εργαλείο κατά του εξαναγκασμού αυτού θα ενισχύσει την εμπορική προστασία της Ε.Ε. και θα δώσει στην Κομισιόν την νομική ικανότητα να εφαρμόσει αντίποινα και περιορισμούς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προφανές παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες κινήσεις εμπορικού εμπάργκο της Κίνας κατά της Λιθουανίας η οποία δέχτηκε τη δημιουργία μόνιμης διπλωματικής αποστολής της Ταϊβάν στο Βίλνιους. Σημειωτέον πως οι εξαγωγές της Λιθουανίας προς την Κίνα κατέγραψαν μείωση της τάξης του 75% λόγω των απαγορεύσεων των κινεζικών αρχών.

Οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική πίεση στη σύμμαχο Ε.Ε. για τη σκλήρυνση της διπλωματικής της στάσης προς το Πεκίνο. Η πίεση αυτή αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας προς περιορισμό της οικονομικής επιρροής της ασιατικής χώρας.

Η αλλαγή αυτή, όμως, έχει αυξήσει τους φόβους πολλών εταιρειών και δη των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως Volkswagen, Mercedes-Benz και BMW οι οποίες έχουν κατασκευάσει δεκάδες βιομηχανικές μονάδες στην Κίνα και έχουν κατακλύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με τα οχήματά τους.

Έλεγχος επενδύσεων

Η Κομισιόν μελετά νέα μέτρα όσον αφορά τον έλεγχο των επενδύσεων ευρωπαϊκών εταιρειών «ευαίσθητων» κλάδων όπως η τεχνολογία, σε χώρες-στρατηγικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα. Η κατασκευαστής μικροτσίπ προηγμένης τεχνολογίας, ολλανδική ASML Holding NV κατηγόρησε πρώην Κινέζο εργαζόμενό της πως έκλεψε εμπιστευτικά βιομηχανικά μυστικά, ενώ η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας ημιαγωγών προς την Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να περιορίσουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών σε τέτοιες, προηγμένης μορφής τεχνολογίες, τόσο για λόγους οικονομικής αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, η Κομισιόν σχεδιάζει την εφαρμογή προγράμματος το οποίο θα αποτρέπει την στρέβλωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς από ξένες επενδύσεις. Το εργαλείο αυτό θα επιβάλλει διαφάνεια όσον αφορά τις προτάσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών στην Ε.Ε., αλλά και όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις σε δημόσια έργα. Παράλληλα, αναθεωρούνται και οι λοιποί έλεγχοι των ξένων επενδύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιμάνια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, θα μελετήσει την πιθανή εφαρμογή περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ξένων εταιρειών σε στρατηγικές και καίριας σημασίας υποδομές. Οι κινεζικές εταιρείες κατέχουν ήδη μετοχικά μερίδια σε λιμάνια 10 κρατών-μελών, κάτι το οποίο ενδέχεται να προσφέρει στο Πεκίνο έλεγχο των ευαίσθητων πληροφοριών όσον αφορά τις εμπορικές ροές της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή θα λάβει χώρα τη στιγμή που η Γερμανία μελετά εκ νέου την απόφασή της για πώληση του 24,9% ενός εκ των τερματικών του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco.

Εμπορικές συμφωνίες

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές θα ποντάρουν και στην ελκυστικότητα που προσφέρει ο ευρωπαϊκός καταναλωτικός τομέας των $8,6 τρισ. για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με την Χιλή και την Αυστραλία, οι οποίες θα ενισχύσουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στο λίθιο το οποίο αποτελεί κύριο συστατικό της ενεργειακής μετάβασης και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Κομισιόν μελετά, επίσης, συμφωνία όσον αφορά τις πρώτες ύλες με τη Mercosur. Παράλληλα, η Ε.Ε. προωθεί και το πρόγραμμα Gateway το οποίο αποτελεί επενδυτική προσπάθεια 300 δισ. ευρώ η οποία θα ανταγωνιστεί το κινεζικό πρόγραμμα Belt and Road τόσο στη Λατινική Αμερική, όσο και την Αφρική και την κεντρική Ασία.

«Η Κίνα έχει σκληρύνει τη στάση της και τη γενικότερη στρατηγική της προσέγγιση απέναντί μας εδώ και αρκετό καιρό», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «εκτός από την στρατιωτική της ισχύ, η Κίνα έχει ενισχύσει και τις προσπάθειες παραπληροφόρησης και του εμπορικού και οικονομικού εξαναγκασμού».

Διαβάστε ακόμη

Ε. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Μέχρι τα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην Ιntrakat

H Τουρκία επιστρέφει στην «οικονομική ορθοδοξία» – Αύξηση επιτοκίων στο 15%

Axia: Tα εκλογικά σενάρια που δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία – Η επενδυτική βαθμίδα είναι μάλλον κοντά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version