Περιστολή δαπανών κατά 2 δισ. στερλίνες σχεδιάζει σε ορίζοντα τετραετίας η Royal Bank of Scotland, μετά την ανακοίνωση ζημιών για ένατη συνεχόμενη χρονιά που έφτασαν τα 7 δισ. στερλίνες το 2016.
Ο CEO της, Ross McEwan, παραμένει προσηλωμένος στα σκάνδαλα περασμένων ετών, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάσωση – «μαμούθ» ύψους 45,5 δισ. στερλινών από τους Βρετανούς φορολογούμενους και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των αυξανόμενων χρεώσεων που συνδέονται με έρευνες των ρυθμιστικών αρχών και της απόρριψης του σχεδίου πώλησης της μονάδας λιανικής Williams & Glyn.
Σημειωτέον ότι η RBS έχει συσσωρεύσει ζημιές άνω των 58 δισ. στερλινών από το 2009.
Σχολιάζοντας τα σημερινά αποτελέσματα, ο McEwan ανέφερε πως ήταν απογοητευτικά. «Αυτά τα κόστη υπενθυμίζουν τι συμβαίνει σε μια τράπεζα όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και παύει να εστιάζει τους πελάτες της, όπως έκανε πριν την κρίση».
Ετσι, μετά την πιθανή απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για την πώληση της μονάδας της RBS, Williams & Glyn, τουλάχιστον μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2017, ο McEwan επιδιώκει να πετύχει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών με τη συρρίκνωση της RBS, του πάλαι ποτέ παγκόσμιου τραπεζικού κολοσσού, και τη μετατροπή της σε μια εγχώρια τράπεζα λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, εντείνει τις προσπάθειές του, καθώς η μείωση του CTI της τράπεζας που αποτελεί και βασικό παράγοντα κερδοφορίας, κάτω από 50% μέχρι το 2020 δεν πέτυχε μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας το 2016.