search icon

Bloomberg

Ποιοι billionaires αλλάζουν τώρα γνώμη για τα κρυπτονομίσματα

Ισχυροί επενδυτές που κατά το παρελθόν περιφρονούσαν ή ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα άλλαξαν στάση απέναντι στην αγορά crypto καθώς συνειδητοποίησαν, ειδικά το 2021, ότι δεν θέλουν να χάσουν τη δυνατότητα αποκόμισης μεγάλων κερδών

Το 2017, ο δισεκατομμυριούχος Τόμας Πέτερφι δημοσίευσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στη Wall Street Journal, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχουν τα futures του bitcoin για τις κεφαλαιαγορές. Σήμερα, ο γεννημένος στην Ουγγαρία μεγιστάνας, είναι πλέον πολύ καλός γνώστης της αγοράς crypto και με περιουσία αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζει ότι είναι σωστό να διατηρεί κανείς το 2% έως το 3% της προσωπικής του περιουσίας του σε κρυπτονομίσματα, για το ενδεχόμενο που τα παραστατικά νομίσματα «πάνε κατά διαόλου».

Ο ίδιος ο Πέτερφι έχει ορισμένα κρυπτονομίσματα στην κατοχή του, ενώ η εταιρεία του, Interactive Brokers Group, πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες της να πραγματοποιούν συναλλαγές σε Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Bitcoin Cash, καθώς διαπίστωσε ότι είναι επιτακτικό αίτημά τους.

Ο 77χρονος Πέτερφι είπε, μάλιστα, ότι η Interactive Brokers θα προσφέρει δυνατότητα συναλλαγών για επιπλέον 10 νομίσματα αυτόν τον μήνα. Παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό τα κρυπτονομίσματα να επιστρέψουν εξαιρετικές αποδόσεις -αν και ισχύει και το αντίθετο. «Νομίζω ότι μπορεί να πάει στο μηδέν και νομίζω ότι μπορεί να πάει και στο 1 εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε σε μια συνέντευξη. «Δεν έχω ιδέα».

Δεν θέλουν να χάσουν το «τρένο»

Η προσέγγιση του Peterffy υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης υπέρ των crypto επενδυτών που κάποτε περιφρονούσαν ή ανησυχούσαν για τα ψηφιακά tokens, αλλά συνειδητοποίησαν, ειδικά το 2021, ότι δεν γίνεται να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πιθανά τεράστια κέρδη.

Ο Ρέι Ντάλιο πρόσφατα αποκάλυψε ότι διαθέτει κάποια bitcoin και ethereum στο χαρτοφυλάκιό του -μόλις λίγους μήνες αφότου αμφισβήτησε τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων ως μέσο διαφύλαξης πλούτου. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates βλέπει την επένδυση αυτή ως εναλλακτικό χρήμα σε έναν κόσμο όπου «τα μετρητά είναι σκουπίδια» και ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

Ο Πολ Τιούντορ Τζόουνς αποκάλυψε ότι έχει επενδύσει σε crypto για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του πληθωρισμού, ενώ σχεδόν τα μισά από τα γραφεία διαχείρισης οικογενειακών περιουσιών με τα οποία συνεργάζεται η Goldman Sachs ενδιαφέρονται να προσθέσουν τα ψηφιακά νομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με πρόσφατη τραπεζική έρευνα.

Διείσδυση στην παραδοσιακή οικονομία

Τα crypto διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στη mainstream οικονομία, αν και με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Η ProShares λάνσαρε το πρώτο ETF που βασίζεται σε συμβόλαια bitcoin, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1 δισ. δολάρια μέσα σε 2 ημέρες, προτού οι εισροές αρχίσουν να υποχωρούν και η τιμή υποχωρήσει από το ντεμπούτο του Οκτωβρίου. Οι οπαδοί των crypto ελπίζουν ακόμη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εκγρίνουν ένα ETF που θα διακρατά στην πραγματικότητα bitcoins το 2022.

Καλύτερα πήγε η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Conbase Global η οποία διαθέτει πλέον κεφαλαιοποίηση 54 δισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της, Μπράιαν Άρμστρονγκ, αξίζει 9,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Υπήρξε επίσης μιας περίοδος που τα cryptos έγιναν ένα με την τέχνη. Ένα NFT του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατ. δολ. στον οίκο Christie’s. Ο Τομ Μπράντι δημιούργησε NFTs που συνδέονται με τη θρυλική καριέρα του, ενώ η Κέιτι Πέρι, η Grimes αλλά και η εταιρεία πίσω από τους BTS αποκόμισαν κέρδη από την ανθίζουσα βιομηχανία. Το bitcoin έγινε ακόμη και επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ.

Διαβάστε ακόμα

Ρεύμα: Ποδαρικό με υψηλές τιμές για την Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρισμού

Άννα Αγγελικούση: Ποδαρικό το 2022 με νεότευκτο πλοίο

Το 2021 ήταν ένα δύσκολο έτος για τα μεταλλεύματα – Οι νικητές και οι ηττημένοι

Exit mobile version