Τα ζαχαροκάλαμα σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Ινδίας χρειάζονται επειγόντως βροχοπτώσεις αλλιώς ο πληθωρισμός των τροφίμων πρόκειται σύντομα να επιδεινωθεί.
Η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή της Μαχαράστρα, σύμφωνα με συνέντευξη του διευθυντή της Maharashtra State Co-operative Sugar Factories Federation Ltd., Σαντζέι Κατάλ, στο Bloomberg. Η περιοχή αυτή της Ινδίας αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγό ζάχαρης, αποτελώντας το 37% της εγχώριας παραγωγής.
Η μείωση της σοδειάς θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε νέα λήψη μέτρων και επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές προς προστασία της εγχώριας αγοράς ενόψει των επερχόμενο εκλογών του 2024, όπως ακριβώς έκανε και με το ρύζι.
Ο Κατάλ τόνισε πως δεν μπορεί να προβεί, ακόμα, σε εκτίμηση όσον αφορά την παραγωγή της ζάχαρης, αφού υπάρχει ένας και πλέον μήνας μέχρι το τέλος της εποχής των μουσώνων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Τροφίμων της χώρας, οι αρχές θα αποφασίσουν για τις εισαγωγές και εξαγωγές ζάχαρης όταν έχουν στα χέρια τους επικαιροποιημένα δεδομένα.
H Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέα ζάχαρης μετά από την Βραζιλία. Οποιαδήποτε έλλειψη του αγαθού ή απαγόρευση στις εξαγωγές θα αυξήσει τα futures της ζάχαρης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπως και τις τιμές σε εύρος προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Ινδία, πέρυσι, είχε επιτρέψει την εξαγωγή μόλις 6,1 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης, σημαντική μείωση από τον μέσο ετήσιο όρο των 11 εκατομμυρίων, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.
Σύμφωνα με τον όμιλο Indian Sugar Mills Association, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στη χώρα θα κυμανθεί στους 31,7 εκατ. τόνους, ενώ η εγχώρια ζήτηση θα κυμανθεί στους 27,5 εκατομμύρια τόνους, με πλεόνασμα 4,2 εκατομμυρίων τόνων.
Αν και το 94% των περιοχών με ζαχαροκάλαμα της Ινδίας βασίζονται στην άρδευση, η εποχή των μουσώνων είναι καίριας σημασίας για την αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων και των ποταμών και λιμνών. Οι βροχοπτώσεις σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές, αυτή της Καρνατάκα, έχουν μειωθεί κατά 27% φέτος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο. Τα αποθέματα της χώρας βρίσκονται, επίσης, 21% υπό του περσινού ορίου, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές, η σοδειά στην Καρνατάκα αναμένεται να μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας
«Λιμπάντσης Α.Ε.»: Στο σφυρί η μεγάλη μονάδα της εταιρείας στη Βοιωτία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ