Οι προοπτικές του κατώτατου μισθού της Τουρκίας μελετώνται ήδη για τυχόν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περιορίσει τις λαϊκιστικές οικονομικές πολιτικές του και θα τηρήσει τη δέσμευσή του να περιορίσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο.

Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο, έχει αυξήσει δραματικά τον κατώτατο μισθό στο παρελθόν για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων που παλεύουν με την κρίση του κόστους διαβίωσης, αυξάνοντας τον κατά 49% φέτος.

Αυτό αναζωπύρωσε την εγχώρια ζήτηση, δυσχεραίνοντας τον έλεγχο του πληθωρισμού που κυμαίνεται σήμερα στο 62% και περιπλέκοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τη μείωσή του στο 38% φέτος και στο 14% μέχρι το τέλος του 2025.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότερο από το ένα τρίτο του τουρκικού εργατικού δυναμικού λαμβάνει τον κατώτατο μισθό.

Από την επανεκλογή του το 2023, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια οικονομική ομάδα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, η οποία έχει επικεντρωθεί σε πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές.

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν, ο οποίος ανέλαβε την θέση τον Φεβρουάριο, έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 50%.

Οι επενδυτές ελπίζουν σε χαμηλότερη αύξηση των μισθών για το 2025, η οποία θα εξορθολογείται έναντι του προβλεπόμενου στόχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν πως ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους στη χώρα θα κυμανθεί στο 42%, ενώ θα μειωθεί στο 23% το 2025. «Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25-30%, αν υποθέσουμε μια ενιαία αύξηση για το 2025, όπως και για το 2024», ανέφεραν.

Παρόμοιο μήνυμα έχει προωθήσει στην τουρκική κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Οι αξιωματούχοι κατανοούν τις ανησυχίες γύρω από μια πιο απότομη αύξηση, αλλά δεν έχουν δώσει καμία υπόσχεση.

Η διατήρηση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό θα σηματοδοτούσε στους επενδυτές ότι η χώρα λαμβάνει τη δέσμευση μείωσης του πληθωρισμού στα σοβαρά.

Ο Ερντογάν έχει στο παρελθόν εντείνει τις πιέσεις στις τιμές, προωθώντας τη φθηνή πίστωση με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

«Οποιαδήποτε αύξηση άνω του 30% θα καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη των προβλέψεων για τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του έτους και έως το τέλος του 2025», δήλωσαν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

«Μια αύξηση κοντά στο 25% θα ήταν πιθανώς ιδανική για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ταυτόχρονα να περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό», συμπλήρωσαν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι θα σήμαινε για την Ευρώπη μια νίκη της Κάμαλα Χάρις

Nέα μελέτη για την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία: Είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους;

Ιαπωνικές εταιρείες ετοιμάζονται για παραγωγή υδρογόνου στο… φεγγάρι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ