Στο Πεκίνο βρρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για διήμερη επίσκεψη, την πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, ενώ ενδέχεται να συναντήσει επίσης τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στο Πεκίνο το πρωί της Κυριακής καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, του οποίου η προηγούμενη προσπάθεια να επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ένα φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πετούσε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, θα έχει σειρά συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους τις δύο ημέρες που θα βρίσκεται στο έδαφος.
Ηδη συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ την Κυριακή, με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας να δημοσιεύει ένα σύντομο απόσπασμα με τους δύο άνδρες να δίνουν τα χέρια και να κάθονται μαζί με άλλους σε ένα μακρύ τραπέζι. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.
Θα ακολουθούσε μια μικρότερη συνάντηση και στη συνέχεια ένα δείπνο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο Τόκιο καθ’ οδόν προς την Κίνα. Ο Μπλίνκεν ενδέχεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και να κάνει δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει.
Ο Μπλίνκεν, ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιεί το ταξίδι του σε μια ταραγμένη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τις δύο πλευρές να διαπληκτίζονται για τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Παρά τον υψηλού προφίλ χαρακτήρα του ταξιδιού, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι ο Μπλίνκεν θα επιτύχει κάποιου είδους δραματική επανεκκίνηση με την Κίνα ή θα επιλύσει οποιαδήποτε από τις θεμελιώδεις διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας έχει εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με αφορμή την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γείτονες της Κίνας ήταν η απροθυμία της να εμπλακεί σε διάλογο με τις ΗΠΑ με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων, σε επίπεδο ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας.
Διαβάστε ακόμη
Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα
Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα
Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ