Περίπου 140 προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων συνολικής αξίας τουλάχιστον $75 δισεκατομμυρίων ακυρώθηκαν φέτος, αγγίζοντας σχεδόν το σύνολο των δύο προηγουμένων «πανδημικών» ετών, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και ο φόβος για τη δημιουργία ύφεσης έχουν απομακρύνει τους επενδυτές από τις αγορές, φέτος, δεδομένου και του τέλους της εποχής της άπλετης και εύκολης χρηματοδότησης.
«Οι επενδυτές και τα στελέχη των επιχειρήσεων προφανώς είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί λόγω της ύφεσης», τόνισε το στέλεχος της UniCredit SpA, Κάρλο Φοντάνα, προσθέτοντας πως «η σύναψη συμφωνιών παίρνει περισσότερο χρόνο και γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αφού ακόμα και οι δανειστές αναθεωρούν την έκθεσή τους στην αγορά».
Περίπου το 70% των deals αυτών αφορούσαν έκδοση ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων τίτλων των Central American Bank for Economic Integration, Eesti Energia AS και Johnson Electric Holdings Ltd. Τα μοχλευμένα δάνεια ήταν η δεύτερη πιο συνήθης κατηγορία ακυρωμένων συμφωνιών, με 21 ακυρωμένα deals που συμπεριλάμβαναν ονόματα των Mallinckrodt Plc και Topgolf Callaway Brands Corp.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, ορισμένοι δανειολήπτες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ορισμένες μικρές περιόδους «νηνεμίας» των αγορών έτσι ώστε να προωθήσουν ορισμένα «παγωμένα» deals. Η Bain ενίσχυσε δάνειο για την εξαγορά της Inetum τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ceske Drahy AS επέστρεψε σε έκδοση ομολόγων τον Οκτώβριο μετά από τρίμηνη καθυστέρηση. Συνολικά, εννέα εκδόσεις τίτλων και οκτώ δανειακές συμφωνίες «ανανήφτηκαν» φέτος.
Τέλος, ξεκάθαρη ήταν και η μεταβλητότητα της ευρωπαϊκής αγοράς χρέους, δεδομένων των αυξομειώσεων των τιμών των ομολόγων.
Διαβάστε ακόμη
Πόσα θα πάρουν τελικά όσοι «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις
«Έκρηξη» επενδύσεων σε cloud και data centers: O χάρτης με τα «σύννεφα» της τεχνολογίας στην Ελλάδα