search icon

Bloomberg

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 οι ζημιές που πληρώνουν οι ασφαλιστικές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών

Η φετινή χρονιά ξεκινά με πυρκαγιές στην περιοχή του Λος Άντζελες που απειλούν να γίνουν οι πιο ζημιογόνες οικονομικά στην ιστορία

Οι ζημιές των ασφαλιστικών εταιρειών από φυσικές καταστροφές εκτινάχθηκαν στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το υψηλότερο ποσό από το 2017 και υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών.

Οι τυφώνες Μίλτον και Ελένη, που σάρωσαν τις ΗΠΑ, κατέληξαν να είναι οι πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου ασφάλισης που συγκέντρωσε η Munich Re και δημοσιεύθηκαν σε έκθεση την Πέμπτη. Οι ακραίες πλημμύρες στο Ντουμπάι και στην περιοχή Βαλένθια της Ισπανίας, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, οδήγησαν επίσης σε ασφαλιστικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και η φετινή χρονιά ξεκινά με πυρκαγιές στην περιοχή του Λος Άντζελες που απειλούν να γίνουν οι πιο ζημιογόνες οικονομικά στην ιστορία.

Η αύξηση των φυσικών καταστροφών συνέπεσε με τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράφει τον Νοέμβριο παγκόσμιο μέσο όρο 1,62C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ξεπερνώντας το κρίσιμο όριο του 1,5C.

«Η επιστήμη έχει γίνει όλο και πιο σίγουρη ότι η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο στο να γίνονται οι καιρικές καταστροφές πιο συχνές και πιο ακραίες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Tobias Grimm, επικεφαλής κλιματολόγος της Munich Re. Και η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ανατρέπει αυτό που κάποτε θεωρούνταν μετεωρολογικός κανόνας. «Το Ντουμπάι, για παράδειγμα, δεν θεωρείται ακριβώς hot spot για πλημμύρες», είπε.

Ο Grimm δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση έντονων βροχοπτώσεων, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τροπικών κυκλώνων που αυξάνουν γρήγορα τη δύναμή τους καθώς αναπτύσσονται.

Ο τυφώνας Μίλτον, που έπληξε τη Φλόριντα τον Οκτώβριο, προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απέφυγε οριακά την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, αποφεύγοντας ένα σενάριο που θα προκαλούσε σημαντικά μεγαλύτερες καταστροφές. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο τυφώνας Helene είχε ως αποτέλεσμα ζημίες ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές έφτασαν πέρυσι τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από το 2021, σύμφωνα με την έκθεση της Munich Re. Οι καιρικές καταστροφές ήταν υπεύθυνες για το 93% των συνολικών ζημιών και για το 97% των ασφαλισμένων ζημιών. Περίπου 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών το 2024, ανέφερε ο αντασφαλιστής.

Οι ασφαλιστές τείνουν να ανταποκρίνονται στην έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υποχώρηση από ορισμένες περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για να καλυφθούν. Ο Grimm δήλωσε ότι κάθε κίνδυνος μπορεί να ασφαλιστεί «αν έχεις τα σωστά ασφάλιστρα». Η Munich Re «δεν αποκλείει γενικά καμία περιοχή από την ασφάλιση λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Διαβάστε ακόμη 

Η ιστορία πίσω από το ισπανικό χαμόν των 80.000 ευρώ

Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software

Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version