search icon

Bloomberg

Στο 5,3% ο πληθωρισμός στη Δανία – Η μεγαλύτερη μείωση εδώ και 40 χρόνια (γράφημα)

Η πτώση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες ήταν η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση από το 1981 τουλάχιστον

Η Δανία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες, λόγω της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των τροφίμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στη σκανδιναβική χώρα.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Απρίλιο, από 6,7% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας την Τετάρτη. Η πτώση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες ήταν η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση από το 1981 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Είναι μια εκπληκτικά μεγάλη πτώση», δήλωσε σε σημείωμά του ο Πάλε Σόρενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Nykredit. «Τα σημερινά στοιχεία είναι καλά νέα για τους Δανούς, αν και είναι μάλλον πολύ νωρίς για να ξεχάσουμε εντελώς τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό».

Ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που το ετήσιο ποσοστό μειώθηκε και πλέον βρίσκεται κοντά στο μισό της κορυφής του 10,1% που έφτασε τον Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία από τη γειτονική Νορβηγία, όπου ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο.

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, το καταναλωτικό κόστος στη Δανία εκτοξεύθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας δεν έχει επίσημο στόχο για τον πληθωρισμό, αλλά λόγω της σύνδεσης της κορώνας με το ευρώ, ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξησε τα βασικά επιτόκια επτά φορές σε 10 μήνες.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μέχρι το 2023», ανέφερε σε σημείωμά της η Λουίζ Άγκερστρομ Χάνσεν, επικεφαλής αναλύτρια της Danske Bank. «Ωστόσο, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε σημαντικές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, όχι τόσο από την ενέργεια, όπως συνέβη πέρυσι, αλλά τώρα από τους υψηλότερους μισθούς».

Διαβάστε ακόμη

Nάγκελ (ΕΚΤ): Ίσως φτάνουμε στην τελική ευθεία των αυξήσεων στα επιτόκια

Σνάμπελ: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από την ΕΚΤ ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%

TUI: Στο 96% των επιπέδων του 2019 οι φετινές κρατήσεις με «οδηγό» Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version