search icon

Bloomberg

Στις συμπληγάδες του πολέμου και του πληθωρισμού η ΕΚΤ – Τι θα συμβεί με τα μέτρα στήριξης

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 6% στην Ευρωζώνη και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να διευρύνονται, η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει αναθεώρηση των σχεδίων της EKT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να τροποποιήσει τα σχέδιά της για τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, καθώς αξιολογεί τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία της Γηραιάς ηπείρου, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 6% -τρεις φορές πάνω από τον τον επίσημο στόχο- κι ενώ μπαίνει φρένο στην ανάκαμψη από την πανδημική κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτοξεύει περαιτέρω το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος και απειλεί να περιορίσει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας, η πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να παράσχει στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποτρέποντας ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

Υποσχόμενοι να αντιδράσουν ευέλικτα και σθεναρά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να συμφωνούν ότι προχωρούν προς τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων, αλλαγή που όμως φαίνεται πως θα καθυστερήσει περισσότερο να έρθει.

Την ίδια ώρα οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg συνεχίζουν να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο 2022, αλλά δεν αναμένουν σταθερές δεσμεύσεις για απόσυρση των προγραμμάτων στήρξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 9 και 10 Μαρτίου, μια συνεδρίαση που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κρίσιμη συγκυρία για την άρση των μέτρων στήριξης.

Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, με μόνο έναν αναλυτή να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ως το 2023.

«Εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη, αυτό πιθανότατα θα καθυστερούσε την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Μάρτιν Βέμπερ, οικονομολόγος στη Zuercher Kantonalbank. «Ωστόσο, ακόμη υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθούσαν να ωθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα έχουν αναθεωρηθεί λαμβάνοντας υπόψιν την επίθεση της Ρωσίας και τον ο πληθωρισμό ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν έχει παρουσιάσει τις αρχικές προβλέψεις που θέλουν τον πόλεμο να «τρώει» 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη. Ο ίδιος είπε ότι τα δεδομένα θα καθορίσουν τις ενέργειες των αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα «εξετάσουν, όπως χρειάζεται, νέα εργαλεία πολιτικής».

Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να δικαιολογείται εάν η οικονομία υποστεί σοβαρό πλήγμα από τον πόλεμο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρεθεί σε κίνδυνο ή χρειαστεί πιο στοχευμένη βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ. Ωστόσο, αυτά είναι απίθανο να συμβούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Οι τιμές της ενέργειας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα αντιδράσει τελικά η ΕΚΤ. Μια ακόμη τεράστια αύξηση, μαζί με κλυδωνισμούς στο κλίμα, θα μείωνε τη ζήτηση στην οικονομία. Αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί περισσότερο σε αυτό παρά στους κινδύνους που ενέχει ο υψηλότερος πληθωρισμός στους μισθούς», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Οι αντίδραση των ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες η μία μετά την άλλη αναστέλλουν τις δραστηριοότητές τους στην αγορά της Ρωσίας ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen και BMW έχουν σταματήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές  στη Ρωσία. Η Siemens Energy θα σταματήσει τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί, ενώ το λιμάνι του Ρότερνταμ ανακοίνωσε την ημέρα της εισβολής ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχο» ότι οι κυρώσεις θα φέρουν υψηλότερες τιμές και συμφόρηση. Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σκαρφαλώνει προς τα 120 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία,  απειλώντας να αυξήσει το κόστος όλων, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ

Η Bundesbank προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι κατά μέσο όρο 5% φέτος. Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθούν κατά 4,6% το 2022 και κατά 2% τα επόμενα δύο επόμενα χρόνια — σύμφωνα με τον στόχο της ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν μια «δύσκολη επιλογή μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού ρεκόρ και της ώθηση των προοπτικών ανάπτυξης που φαίνονται εύθραυστες», δήλωσε ο Μπας Βαν Γκέφεν, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικών υπηρεσιών στη Rabobank. «Η στρατηγική ελαχιστοποίησης των ζημιών υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτική και να αποσύρει σταδιακά ορισμένα από τα μέτρα στήριξης».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπογράμμισαν ότι τα νέα δεδομένα θα καθορίσουν τις ενέργειές τους. Ο Λέιν δήλώσε ότι αυτή την εβδομάδα ότι θα «εξετάσουν, όπως χρειάζεται, νέα μέσα πολιτικής».

Μία τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να είναι ενδεδειγμένη εφόσον η ευρωπαϊκή οικονομία υποστεί σοβαρό πλήγμα από τον πόλεμο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρεθεί σε κίνδυνο ή απαιτηθεί πιο στοχευμένη βοήθεια σε συγκεκριμένους συνδαιτυμόνες της Ένωσης. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, σημειώνει το πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμα:

Χρηματιστήριο: Σε επίπεδα Μαρτίου 2021 γύρισε ο Γενικός Δείκτης, εβδομαδιαίες απώλειες 11%

MBC Group: Ποιος ισχυρός άνδρας βρίσκεται πίσω από τον όμιλο που επένδυσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ (pics)

IHS Markit: Η ενεργειακή κρίση του ’70 θα ωχριά μπροστά σε αυτή που απειλεί τον πλανήτη

Exit mobile version