Την προθυμία της να βοηθήσει στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών είναι πιθανό να δείξει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρέχοντας ταυτόχρονα μια ασπίδα στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ήδη πληγεί από το Brexit αλλά και με την Τουρκία να έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Μέρκελ θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια εντός της ΕΕ που θα μπορούσε να προκύψει από τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, όπως αποκάλυψαν στο Bloomberg, τρεις αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, όταν οι ιταλικές τράπεζες διασωθούν αυτοί που θα πρέπει να χάσουν είναι οι πιστωτές ενώ παράλληλα επιδιώκει να προστατεύσει τους μικρούς επενδυτές. Ωστόσο, η τακτική του αυτή είναι πολύ πιθανό να του κοστίσει ακόμα και την πρωθυπουργική του θέση, όπως υποστηρίζει το Bloomberg.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ η οποία κατ ‘επανάληψη έχει τονίσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει ποτέ να διασώσουν τις τράπεζες, έχει επίγνωση του διλήμματος του Ιταλού πρωθυπουργού και είναι έτοιμη να δείξει μια πιο ευέλικτη στάση απέναντι στους κανόνες της ΕΕ ώστε να βοηθήσει τον κ. Ρέντσι, επισήμαναν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αποδοχή κάποιου είδους αποζημίωσης της ιταλικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες επενδυτές ώστε να περιορίσει το πολιτικό κόστος» επισήμανε η ίδια πηγή.
«Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κ. Μέρκελ» επισήμανε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.
«Δεν μπορούν να αντέξουν να δουν τον Ρέντσι να πέφτει τους επόμενους μήνες και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας λαϊκίστικη κυβέρνησης στην Ιταλία» πρόσθεσε.
Ο Ματέο Ρέντσι αγωνίζεται να διατηρήσει τη δυναμική του από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2014, καθώς η ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ενώ την ίδια ώρα οι ψηφοφόροι περιμένουν από τον πρωθυπουργό να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.
Οι φιλοδοξίες που έχει ο ίδιος για συνταγματική μεταρρύθμιση, κάνοντας δημοψήφισμα το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι πιθανό να του γυρίσει μπούμερανγκ και ο ίδιος να χάσει την εξουσία, σχολιάζει το Bloomberg μιας και ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει πως αν αποτύχει στο δημοψήφισμα θα παραιτηθεί.
Δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο IPR Marketing έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην πρόταση του κ. Ρέντσι και 48% δηλώνει υπέρ.
Ωστόσο, πριν το δημοψήφισμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να παλέψει για να σώσει το τραπεζικό σύστημα καθώς τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 360 δισ. ευρώ.