search icon

Bloomberg

Στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν για την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας – Κιμ: Θα στηρίξουμε τη Ρωσία άνευ όρων (tweets)

«Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία» διεμήνυσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης - Αβρότητες και εναγκαλισμοί κατά την άφιξη του Ρώσου προέδρου - Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε για την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η προηγούμενη φορά ήταν το 2000, όταν είχε μόλις γίνει Πρόεδρος της Ρωσίας και είχε γίνει δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό υπό τους ήχους 21 τιμητικών πυροβολισμών. Τότε τον είχε υποδεχθεί ο Κιμ Γιονγκ Ιλ – πατέρας του σημερινού ηγέτη της Β. Κορέας.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται με στόχο οι δυο ηγέτες να συσφίξουν τις σχέσεις των χωρών τους,  με την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες που χρονολογούνται από το 1961, όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την επίσκεψη και προειδοποίησαν ότι η συνάντηση θα μπορούσε να προωθήσει τις μεταφορές όπλων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν που βοηθούν το Κρεμλίνο στην επίθεσή του στην Ουκρανία.

Ο Κιμ χαιρέτησε προσωπικά και αγκάλιασε τον Πούτιν αφού προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σουνάν, το οποίο εξυπηρετεί την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, και στη συνέχεια έφυγαν με τη λιμουζίνα του Πούτιν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

Οι αβρότητες δεν έλειψαν και μάλιστα ήταν στον υπερθετικό βαθμό αφού, όπως φαίνεται στο επόμενο βίντεο, «μάλωναν» για το ποιος θα μπει πρώτος στο αυτοκίνητο.

Το πορτρέτο του Πούτιν φαινόταν σχεδόν σε κάθε δεύτερο φανοστάτη κατά μήκος της διαδρομής και υπήρχαν δεκάδες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στη συνοδεία με φρουρούς ασφαλείας παρατεταγμένους στη διαδρομή.

Οι δύο άρχισαν τις επίσημες συνομιλίες τους γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αλλά λεπτομέρειες των συζητήσεων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA στη συνέχεια, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών τους.  

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης του ουκρανικού», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ..

«Ελπίζω ότι η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα» σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα «πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνεργασία των δύο χωρών είναι μια «μηχανή για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» και η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει το αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητάς τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι πιθανό να επικεντρωθούν στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ηγετών που θα προκύψει από τις συνομιλίες τους.

Το ταξίδι του Πούτιν έρχεται μετά το ταξίδι του Κιμ στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, το οποίο, όπως έδειξαν αργότερα οι δορυφορικές εικόνες, ακολουθήθηκε από μια μαζική αύξηση στις μεταφορές όπλων.  Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία.

«Περνώντας μέσα από τους γοητευτικά φωτισμένους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ τη νύχτα, οι κορυφαίοι ηγέτες αντάλλαξαν τις καταπιεσμένες ενδόμυχες σκέψεις τους και άνοιξαν το μυαλό τους για να αναπτύξουν πιο σίγουρα τις σχέσεις Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και Ρωσίας σύμφωνα με την κοινή επιθυμία και βούληση των λαών των δύο χωρών» ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

«Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εισέρχονται σε μια περίοδο νέας ευημερίας» δήλωσε από πλευράς του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.  

«Η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας» σημείωσε ο Κιμ. «Στηρίζουμε  πλήρως τη ρωσική ‘’στρατιωτική επιχείρηση’’ στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε.

«Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία» διεμήνυσε. Η Βόρεια Κορέα θα υποστηρίξει τη ρωσική πολιτική άνευ όρων δήλωσε μάλιστα ο Κιμ.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν επίσης δηλώσεις στον Τύπο, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν. Ο Πούτιν θα μεταβεί στο Βιετνάμ το βράδυ της Τετάρτης, αφού ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τον Κιμ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία προσπαθεί «με απελπισία να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες που μπορούν να της παράσχουν αυτά που χρειάζεται για να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας». Η Πιονγκγιάνγκ έχει παράσχει στη Μόσχα «σημαντικά πυρομαχικά» και άλλα όπλα για χρήση στην Ουκρανία, είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή ρωσική υποστήριξη στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ έχει επισκεφθεί εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών τους τελευταίους μήνες, ενώ έχει επιβλέψει δοκιμές όπλων που η Νότια Κορέα έχει πει ότι θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων 240 χιλιοστών, ο οποίος, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα όπλων, είναι ένα κατευθυνόμενο πυραυλικό σύστημα με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα (44 μίλια). Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης δοκιμάσει έναν βαλλιστικό πύραυλο κοντινής εμβέλειας, με έναν να πετάει 235 χιλιόμετρα.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής χρησιμεύει τόσο ως απόδειξη της σημερινής δύναμης της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών όσο και ως προάγγελος μιας ακόμη ισχυρότερης εταιρικής σχέσης στο μέλλον», δήλωσε ο Λάμι Κιμ, καθηγητής σπουδών ασφαλείας στο Κέντρο Σπουδών Ασφάλειας Ασίας-Ειρηνικού Daniel K. Inouye.

«Η οικονομική και στρατιωτική τους συνεργασία θα υπονομεύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και θα αναβαθμίσει τη νομιμοποίηση του Κιμ Γιονγκ Ουν να κυβερνά στο εσωτερικό της», δήλωσε η ίδια.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πυροβολικού και όπλων που είναι διαλειτουργικά με συστήματα της σοβιετικής εποχής που αναπτύχθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις μεταφορές όπλων.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ακλόνητη υποστήριξη της ΛΔΚ για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αλληλεγγύη της σε καίρια διεθνή ζητήματα και την προθυμία της να υπερασπιστεί τις κοινές μας προτεραιότητες και απόψεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο του Κρεμλίνου και στα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.

Σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά από το καθεστώς του Κιμ που θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν τα 5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, η Ρωσία έχει στείλει στη Βόρεια Κορέα τεχνολογία για να βοηθήσει στα σχέδιά της να αναπτύξει μια σειρά από κατασκοπευτικούς δορυφόρους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουονσίκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Η Ρωσία πιθανότατα θα στείλει στρατιωτική τεχνολογία στον Κιμ, αυξάνοντας την απειλή της Πιονγκγιάνγκ για την περιοχή, δήλωσε ο Σιν, προσθέτοντας ότι αναμένει από τον Πούτιν να ζητήσει από τον Κιμ περισσότερους πυραύλους και πυρομαχικά.

Η επίσκεψη του Πούτιν έγινε λίγες ώρες μετά τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Κορέας εδώ και περίπου εννέα χρόνια. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την άνοδο της Κίνας ως οικονομικής δύναμης, το Πεκίνο υπήρξε ο κύριος ευεργέτης της Πιονγκγιάνγκ. Αλλά η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ του Κιμ και του Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε μια αναδιάταξη.

«Η προτίμηση της Βόρειας Κορέας να συνεργαστεί με τη Ρωσία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με την Κίνα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Ιλ,, ανώτερη συνεργάτης του Προγράμματος 38 North στο Κέντρο Stimson.

«Αλλά οι στενότερες σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Ρωσίας μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό πράγμα για την Κίνα μακροπρόθεσμα, ειδικά αν οι δύο χώρες μπορούν να βοηθήσουν να διαταράξουν την ατζέντα των ΗΠΑ χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα βασικά συμφέροντα της Κίνας», δήλωσε η ίδια.

Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας την ίδια χρονιά, έχουν εντείνει τη διεθνή απομόνωση των δύο χωρών, με αποτέλεσμα Πούτιν και Κιμ να έρθουν πιο κοντά απέναντι στις «εχθρικές» ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία.

Διαβάστε ακόμη

«Ρίχνει αυλαία» το ΤΧΣ – Οι δύο εκκρεμότητες (Αττικής – ΕΤΕ) και η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους

Σάιμον Βίνσεντ: Τι σχεδιάζει ο όμιλος Hilton στην Ελλάδα (pics)

Εφορία: Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται για συμπληρωματική φορολογική δήλωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version