Οι έμποροι στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης προετοιμάζονται για περαιτέρω πτώση της λίρας έως και 8%, καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που προκάλεσαν ένα οδυνηρό sell off σε όλες τις βρετανικές αγορές την περασμένη εβδομάδα επιβαρύνουν το νόμισμα.

Υπάρχει σημαντική ζήτηση για συμβόλαια που πληρώνουν κάτω από τα 1,20 δολάρια – περίπου 1% χαμηλότερα από το σημείο όπου το νόμισμα διαπραγματευόταν τη Δευτέρα – σύμφωνα με τα στοιχεία της Depository Trust & Clearing Corporation. Ορισμένοι έμποροι στοιχηματίζουν ακόμη και σε πτώση της στερλίνας κάτω από τα 1,12 δολάρια, το ασθενέστερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανησυχία για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού προκάλεσαν παγκόσμια υποχώρηση – με τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκονται στο επίκεντρο της αναταραχής. Οι επενδυτές λένε ότι η αγορά υποτιμά την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας, μια άλλη πηγή δυνητικής πίεσης για τη λίρα.

Η στερλίνα υποχώρησε και σήμερα, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας που συνέβη παράλληλα με άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόδοση των 10ετών και 30ετών ομολόγων αυξήθηκε και πάλι, αφού έκανε άλμα κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 250 ήταν ελαφρώς χαμηλότερα μετά τη χειρότερη πτώση του από τα μέσα του 2023.

Οι κινήσεις προκάλεσαν συγκρίσεις με την κατάρρευση της αγοράς μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας το 2022, αν και η σοβαρότητα των κινήσεων δεν ήταν ανάλογη. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για δικαιώματα προαίρεσης σε λίρα την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσης – και ακόμη και γύρω από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Τα συμβόλαια επί της στερλίνας που πληρώνουν αν ενισχυθεί έναντι του δολαρίου ήταν σε προτίμηση στις αρχές του έτους. Αλλά η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε την πιο απότομη μεταβολή στο κλίμα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC.

Η ζήτηση για «τα δικαιώματα προαίρεσης μεγαλύτερης διάρκειας παραμένει αρκετά αυξημένη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά δεν έχει τελειώσει ακόμη με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τιμ Μπρουκς, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης συναλλάγματος στην Optiver.

Η στερλίνα υποχώρησε ακόμα περισσότερο την Παρασκευή, αφού τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια. Τη Δευτέρα, το νόμισμα διολίσθησε κατά 0,5% στα 1,2147 δολάρια, την πιο αδύναμη τιμή από τον Νοέμβριο του 2023.

Οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg βλέπουν κατά μέσο όρο την άνοδο της λίρας στα 1,26 δολάρια μέχρι το τέλος του τριμήνου, αν και οι περισσότερες από αυτές τις προβλέψεις έγιναν τον Δεκέμβριο. Ορισμένες τράπεζες άλλαξαν τις προβλέψεις τους την περασμένη εβδομάδα υπό το φως των βίαιων διακυμάνσεων στις αγορές συναλλάγματος.

Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές. Ο Ντάρεν Τζόουνς, ο επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η αγορά χρυσών ομολόγων λειτουργεί με «ομαλό τρόπο». Μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Pacific Investment Management Co., Franklin Templeton και Fidelity International, δήλωσαν ότι επιμένουν στα ανοδικά τους στοιχήματα για το χρέος της χώρας.

Η Deutsche Bank AG, είναι λιγότερο αισιόδοξη για το βρετανικό νόμισμα. Συνιστά τοποθέτηση για πτώση της στερλίνας έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του δολαρίου, του γεν και του φράγκου.

«Η πρόσφατη αδυναμία της στερλίνας έχει κι άλλο δρόμο μπροστά της», δήλωσε αναλυτής της. Είναι «καιρός να στραφούμε σε τοποθετήσεις  short».

Διαβάστε ακόμη

Ζου Γουέισονγκ: Ο δημιουργός των Transformers είναι ο νέος δισεκατομμυριούχος της Κίνας

Παιδιά και οθόνες: Αυτή είναι η λύση για λιγότερη έκθεση

ΒΕΝΕΤΗ: «Βλέπει» εξαγορές μικρών ποιοτικών εταιρειών παραγωγής προϊόντων, επεκτείνεται σε γάλα – λάδι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα