Στην ανάγκη σταθερότητας στις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν Άντονι Μπλίνκεν και Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο περιθώριο φόρουμ που διεξάγεται στο Λάος, του Βιετνάμ.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας διήρκησε πάνω από μία ώρα και έγινε σε καλό κλίμα, με τη συζήτηση να περιστρέφεται σε σειρά στρατηγικών θεμάτων, από την Ταϊβάν έως την αυξημένη ένταση το τελευταίο διάστημα στη Θάλασσα της Νοτίου Κίνας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ενίσχυση του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, όπου έγινε αναφορά και στην πρόσφατη συμφωνία του Πεκίνου με τις Φιλιππίνες για τις κινήσεις των πλοίων στη Θάλασσα της Νοτίου Κίνας.

Πάντως, ο Γουάνγκ Γι μετέφερε με σαφήνεια προς τον Αμερικανό ομόλογο του τις ενστάσεις του Πεκίνου στην απόπειρα των ΗΠΑ – όπως θεωρεί η Κίνα – να περιορίσει τις κινεζικές κινήσεις σε σειρά θεμάτων.

Το τελευταίο ενδεχομένως να αφορά και εμπορικά ζητήματα με μεγάλο αγκάθι την πρόθεση των Αμερικανών να περιορίσουν περαιτέρω την εξαγωγή τεχνολογίας προς την Κίνα και κυρίως μικροτσίπ, αν και φαίνεται πως οι έλεγχοι στα μικροτσίπ δεν ήταν ένα θέμα που τέθηκε ευθέως στο τραπέζι.

Το διμερές ραντεβού κλείστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από αμφότερες τις χώρες να ενισχύσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία για να αποφευχθούν επεισόδια και επιθετικές δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Βιετνάμ από σήμερα, στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του στην Ασία, που περιλαμβάνει επίσης στάσεις στο Τόκιο, τη Σιγκαπούρη και την Μογγολία.

Μιλώντας με ομολόγους του από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Αμερικανός υπουργός στάθηκε στην άνευ προηγουμένου επέκταση των περιφερειακών σχέσεων τα τελευταία τρία χρόνια, υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να… συγκρατηθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Κίνας.

Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται η διεύρυνση της πρόσβασης στην αμερικανική στρατιωτική βάση στις Φιλιππίνες, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, που οδήγησε το Πεκίνο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά έξι αμερικανικών αμυντικών εταιρειών.

Πάντως, παρά την προσπάθεια που κατεγράφη στο φόρουμ να κρατηθούν οι τόνοι σε χαμηλά επίπεδα, τα εκατέρωθεν σινοαμερικανικά βέλη δεν έλειψαν, κυρίως με επίκεντρο τις ισορροπίες στην ευαίσθητη ζώνη της Θάλασσας της Νοτίου Κίνας.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση 40% στις τιμές των εξοχικών στην ηπειρωτική Ελλάδα (πίνακες)

Αυτά είναι τα δύο πιο φθηνά νησιά στις Κυκλάδες για αγορά κατοικίας (πίνακας)

Νικήτας Ποθουλάκης: Οι επιδόσεις ρεκόρ και οι νέες επενδύσεις του Ομίλου Μπάρμπα Στάθης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ