Η KoBold Metals, μια νεοφυής εταιρεία εξορύξεων η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την εξερεύνηση και ανακάλυψη κοιτασμάτων πρώτων υλών σημαντικών για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ανακοίνωσε πρόσφατα πως ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια.
Η KoBold, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στους μετόχους της οποίας περιλαμβάνονται η Breakthrough Energy Ventures (των Μπιλ Γκέιτς, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Τζεφ Μπέζος) T. Rowe Price Group, Bond Capital, Andreesen Horowitz και Equinor ASA πραγματοποιεί έρευνες στη Ζάμπια εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Το κοίτασμα Mingomba εξελίσσεται σε «εξαιρετική ευκαιρία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της KoBold, Τζος Γκόλντμαν.
Ο ίδιος συγκρίνει τις δυνατότητές του με εκείνες του ορυχείου Kakula, που αναπτύσσεται από την Ivanhoe Mines Ltd. και την κινεζική Zijin Mining Group Co. ακριβώς απέναντι από τα σύνορα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το συγκεκριμένο ορυχείο παρήγαγε σχεδόν 400.000 τόνους χαλκού πέρυσι.
«Το Mingomba μοιάζει με το Kakula τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την περιεκτικότητά του» δήλωσε ο Γκόλντμαν σε συνέντευξή του πριν από το συνέδριο Mining Indaba στο Κέιπ Τάουν, προσθέτοντας πως «θα είναι ένα από τα υψηλότερης αποδοτικότητας και περιεκτικότητας μεγάλα υπόγεια ορυχεία».
Αν και η εταιρεία στοχεύει στην εκκίνηση του ορυχείου στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, πρέπει ακόμη να δημοσιεύσει μια επικαιροποιημένη εκτίμηση πόρων και να ολοκληρώσει μελέτες σκοπιμότητας σχετικά με την κατασκευή μιας εγκατάστασης η οποία, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, θα μπορούσε να κοστίσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η KoBold χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία δεδομένων γεωτρήσεων και τη βελτιστοποίηση της εξερεύνησης για χαλκό και κοβάλτιο στη Mingomba.
Με επίκεντρο τις προβλεπόμενες μακροπρόθεσμες ελλείψεις υλικών όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο, η KoBold δεν ανησυχεί για τις χαμηλές τιμές που προκαλούν σήμερα χάος σε ορισμένα παρόμοια πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο.
«Κεφαλαιοποιούμε την εταιρεία για να είμαστε σε θέση να κάνουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το επίπεδο των τιμών αυτών των εμπορευμάτων το 2035 και όχι το 2024».
Οι εταιρείες εξόρυξης έχουν προειδοποιήσει για πιθανά μελλοντικά ελλείμματα χαλκού, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για το μέταλλο για τη δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καλωδίων υψηλής τάσης και ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτή η πράσινη επανάσταση υποκινεί τον ανταγωνισμό για τους σπάνιους ορυκτούς και μη πόρους, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους, τη στιγμή που οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούσαν επί μακρόν στις επενδύσεις εξόρυξης στην Αφρική.
Η Mingomba είναι το πιο προχωρημένο έργο στο χαρτοφυλάκιο της KoBold, αλλά η εταιρεία διερευνά επίσης περισσότερες από 60 άλλες περιοχές, με μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής να επικεντρώνεται στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ανακάλυψε αρκετά πιθανά κοιτάσματα λιθίου σε περιοχές όπως η Ναμίμπια, το Κεμπέκ και η Νεβάδα.
Η KoBold δαπάνησε σχεδόν $100 εκατ. για εξερεύνηση πέρυσι και αναμένει να ξεπεράσει αυτό το ποσό το 2024, ανταγωνιζόμενη κολοσσούς όπως ο όμιλος BHP και η Rio Tinto, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η Mingomba θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ζάμπια, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στην Αφρική, να επιτύχει τον στόχο τριπλασιασμού της παραγωγής εντός μιας δεκαετίας.
Το ορυχείο θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα οικονομίας, χρηματοδότησης, επενδύσεων και ανάπτυξης της Ζάμπια, Τζίτο Καγιούμπα.
«Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη Ζάμπια», δήλωσε ο Καγιούμπα. «Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι μας για να φτάσουμε στα 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετήσιας παραγωγής είναι πολύ πιο εφικτό».
Διαβάστε ακόμη
Έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τα σχέδια της Mastercard και οι νέες επιδοτήσεις στα POS
Ο Nasdaq και οι ελληνικές εταιρείες: Από την Advent στη FlexCar και η περίπτωση της Mondee (pics)
Γιατί τα δέντρα «βήχουν» αντί να «αναπνέουν»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ