search icon

Bloomberg

«Στα σκαριά» το νέο πρόγραμμα για τη διευκόλυνση των IPOs στην Ευρώπη

Η ΕΤΕπ έλαβε εντολή τον περασμένο Μάρτιο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να υποστηρίξει την πρόοδο στην οικοδόμηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών μέσω νέων μέσων

Ο βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζεται σχέδια για τη διευκόλυνση της εισαγωγής εταιρειών σε όλο το μπλοκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άρση των φραγμών στην πρόσβαση στο κεφάλαιο και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει τη χρηματοδότηση του κόστους για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που θέλουν να ξεκινήσουν αρχικές δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια της Ε.Ε. και θα μπορούσε να ενεργήσει ως επενδυτής-ακρογωνιαίος λίθος στις δημόσιες εγγραφές, όπως δήλωσε πηγή του Bloomberg.

Η τράπεζα παρουσίασε την πρόταση για τη πλατφόρμα, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την προσπάθεια για βαθύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών της περιοχής. Αυτό έχει καταστεί προτεραιότητα για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν τα αδρανή κεφάλαια και τις αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσουν ένα επενδυτικό ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει σε 800 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι τεχνολογίες που γεννιούνται στην Ευρώπη, παραμένουν στην Ευρώπη και ότι επενδύουμε στους πρωταθλητές της Ευρώπης, στους ‘μονόκερους’ της Ευρώπης, ότι ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης μέσω μιας ισχυρότερης κεφαλαιαγοράς», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο.

Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την ΕΤΕπ να παρέχει χρηματοδότηση για την εξαγορά καινοτόμων εταιρειών, φαίνεται πως είναι ευρέως αποδεκτό. Τώρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε.

Η ΕΤΕπ έλαβε εντολή τον περασμένο Μάρτιο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να υποστηρίξει την πρόοδο για την οικοδόμηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών μέσω νέων μέσων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ε.Ε., παρατηρήθηκε ανάκαμψη των ΙPOs τους τελευταίους μήνες, αφού η άνοδος των επιτοκίων και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβράδυναν τη δραστηριότητα της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι IPOs στην Ε.Ε. έχουν συγκεντρώσει 10,23 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος εν μέσω των υψηλότερων τιμών των μετοχών, καταγράφοντας άλμα 65% σε ετήσια βάση, ποσοστό όμως που υπολείπεται του αντίστοιχου του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι πρόσφατες επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών προέρχονται γενικά από πιο καθιερωμένες εταιρείες και όχι από εταιρείες τεχνολογίας με επίκεντρο την ανάπτυξη, οι οποίες προτίμησαν να παραμείνουν ιδιωτικές μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς.

Ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες εταιρείες θα μπορούσαν να καταλήξουν να εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση βαθύτερης ρευστότητας και υψηλότερων αποτιμήσεων.

Σημειωτέον πως ο σουηδικός κολοσσός της αγοράς του BNPL, Klarna Bank AB προετοιμάζεται για δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη το επόμενο έτος. Η γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies SE είναι μεταξύ των πιο καθιερωμένων εταιρειών που εξετάζουν την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ανησυχητική αύξηση των παράτυπων δαπανών της ΕΕ – Σε πρωτοφανές ύψος το χρέος

Στην αφετηρία η κούρσα της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank

Κρίσιμη συνάντηση τραπεζών με τους θεσμούς – Τα 4+1 θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version