Οι τιμές των ακινήτων στη Μαδρίτη συνεχίζουν την αυξητική τους τροχιά σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, κάτι το οποίο υποδεικνύει τις ελλείψεις στην ισπανική πρωτεύουσα.
Οι τιμές των κατοικιών στη Μαδρίτη κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξης του 4,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Idealista και του Bloomberg City Tracker. Τα αυξημένα επιτόκια και η μειωμένη δυναμική των καταναλωτών έχουν οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών στις περισσότερες πόλεις, αλλά οι ελλείψεις σε αστικά κέντρα όπως η Μαδρίτη έχουν οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στην αγορά.
Οι τιμές των ακινήτων στο Μιλάνο και το Λονδίνο έχουν, επίσης, καταγράψει ετήσια αύξηση του 3,6% και 1,1% αντίστοιχα. Οι τιμές στη Βιέννη, από την άλλη, έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 12,7% σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Immopreise.
Στη Μαδρίτη, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών αποτελεί ένδειξη του προβλήματος έλλειψης κατοικιών η οποία συνεχίζει και ταλαιπωρεί τους καταναλωτές οι οποίοι ήδη βιώνουν προβλήματα λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Το θέμα αυτό έχει γίνει πολιτικό για τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει εκ νέου εντολή διακυβέρνησης στις γενικές εκλογής της 23ης Ιουλίου.
«Στην περίπτωση της Μαδρίτης, έχουμε παρατηρήσει δύο φαινόμενα: την τουριστικοποίηση και τον λεγόμενο και εξευγενισμό (gentrification) πολλών περιοχών», τόνισε η ερευνητής του International Centre on Aging, Ιρένε Λεμπρουσάν, προσθέτοντας πως «πολλές οικογένειες έπρεπε να ανταγωνιστούν τα μεγάλα hedge funds ή τους ξένους επενδυτές. Η αγορά ακινήτων θεωρείται επένδυση και όχι ως κάτι το οποίο έχει κοινωνικές επιπτώσεις».
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει προσπαθήσει να περιορίσει τα προβλήματα στην αγορά μέσω νέου νόμου ο οποίος θέτει πλαφόν στην ετήσια αύξηση των ενοικίων στο 3%. Αν και το πλαφόν αυτό βρίσκεται άνω του φετινού 2%, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα του επιπέδου του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει, επίσης, ανακοινώσει λήψη περαιτέρω μέτρων αλλά οι επενδύσεις από το εξωτερικό και η μείωση των κατασκευών έχει κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Τα πλαφόν πολλές φορές αυξάνουν και τη ζήτηση των ενοικιαζόμενων ακινήτων, περιορίζοντας την ελκυστικότητα της κατασκευής νέων ακινήτων από εταιρείες οι οποίες θέλουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις αντί για ενοικιάσεις, σύμφωνα με το στέλεχος της Tinsa, Κριστίνα Αρίας.
«Οι έλεγχοι στα ενοίκια δυσκολεύουν τις εκτιμήσεις μας όσον αφορά την κερδοφορία μας», τόνισε ο CEO της εργολαβικής Neinor Homes SA, Μπόρχα Γκαρθία-Εγκοτζεάγκα, προσθέτοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε τους επενδυτές και να συζητήσουμε για πιθανά νέα πρότζεκτ».
Οι ελλείψεις αυτές έχουν επεκταθεί και πέραν των «ακριβών» περιοχών της ισπανικής πρωτεύουσας. Περιοχές όπως Carabanchel, Latina και Villaverde έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με πέρυσι.
Οι περιοχές αυτές είναι, επίσης, «οχυρά» του κόμματος του Σάντσεθ, του αριστερού Mas Madrid και των Podemos, οι οποίοι πρόσφατα έχασαν τις τοπικές εκλογές στις 21 συνοικίες της Μαδρίτης με ξεκάθαρο νικητή το συντηρητικό κόμμα Partido Popular.
Η τάση αυτή είναι προφανής και στην υπόλοιπη χώρα, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν καταγράψει ετήσιες αυξήσεις άνω του 10%. Οι τιμές σε πόλεις όπως Πάλμα ντε Μαγιόρκα και Αλικάντε αυξήθηκαν άνω του 17%.
Τέλος,. σύμφωνα με την Idealista, η Μαδρίτη έχει τη μεγαλύτερη ανισορροπία σε ό,τι αφορά τις τιμές. Τέσσερις από τους 5 δήμους στους οποίους ασκείται μεγαλύτερη αυξητική πίεση βρίσκονται στη Μαδρίτη και τα προάστιά της. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η έλλειψη οφείλεται σε ξένες επενδύσεις, στη μετανάστευση και στην απουσία νέων κατασκευαστικών πρότζεκτ.
Διαβάστε ακόμη
Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί
Πόσο κοστίζουν τώρα τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα – Αναλυτικά οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ