Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν άνοδο που ξεπερνά το 10% καθώς ο Λευκός Οίκος θεωρεί πιθανή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στην εβδομάδα.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η Ρωσία από τη μεριά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σκοπεύει να εισβάλει στη χώρα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να περιορίσει την ένταση το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία «καίρια αλλαγή».
Μια κλιμάκωση της κατάστασης μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, πλήττοντας ενδεχομένως τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι τα μπλακ άουτ. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί την κύρια πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να πραγματοποιείται μέσω ουκρανικών αγωγών, ενώ τα αποθέματα Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές να είναι πέντε φορές υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους.
Το αλουμίνιο, το νικέλιο και το σιτάρι σημείωσαν με τη σειρά τους άλμα λόγω των φόβων για κλιμάκωση. Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και άλλων πρώτων υλών ανεβάζει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης το οποίο οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν.
«Η άμεση εστίαση επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών προς την Ευρώπη, κάτι θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική ενεργειακή έλλειψη, ακόμη και πέρα από την κρίση που ήδη βλέπουμε», δήλωσε ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλά πριν από αυτό, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».
Οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το αργό μπρεντ υποχώρησε μετά την αρχική άνοδο πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι.
Οι εντάσεις έχουν επίσης συνέπειες στις αγορές μετάλλων καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για πιθανές διαταραχές στη προσφορά. Οι τιμές για το νικέλιο και το αλουμίνιο αυξήθηκαν και οι δύο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Το παλλάδιο σημείωσε επίσης άνοδο, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% της προσφοράς του μετάλλου.
Οι εντάσεις πυροδοτούν επίσης φόβους για προβλήματα στην προσφορά τροφίμων, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού. Οποιαδήποτε διακοπή αυτών των ροών θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις στα σιτηρά.
Διαβάστε ακόμα:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη δίνη του διεθνούς sell off λόγω ουκρανικής κρίσης και Fed
IEA: Ο Φατίχ Μπιρόλ καλεί την ΟΠΕΚ+ να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις