Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει φέτος περισσότερο χρυσό από τις προβλέψεις, προσφέροντας σημαντική στήριξη στις τιμές που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την παγκόσμια νομισματική σύσφιξη.
Οι χώρες διεύρυναν τα αποθέματα ράβδων χρυσού κατά 337 τόνους τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σε σημερινή έκθεσή του. Αυτό ακολουθεί την αύξηση κατά 175 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση του Συμβουλίου για 103 τόνους.
Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανέρχονται πλέον σε 800 τόνους, κυρίως λόγω της Κίνας, της Πολωνίας και της Σιγκαπούρης, καθώς και μη αναφερόμενων αγορών. Ο ρυθμός έχει ξεπεράσει την ποσότητα της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους, η οποία έκλεισε με ρεκόρ ζήτησης.
Η αγοραστική έξαρση αποτέλεσε βασικό αντίβαρο στις πωλήσεις των επενδυτών το τελευταίο έτος, στηρίζοντας τις τιμές που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάιο. Η ευρωστία της αγοράς αποσυνδέει όλο και περισσότερο τον χρυσό από τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις του Δημοσίου, οι οποίες συνήθως αποτελούν βασικό μοχλό για την πορεία των ράβδων χρυσού.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο αυτόν τον μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε κύκλο ανεξέλεγκτης βίας σε μια μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και ενίσχυσε τη ζήτηση για ένα επενδυτικό καταφύγιο. Η άνοδος αυτή έχει ωθήσει τις τιμές του χρυσού πιο κοντά στο ρεκόρ των περίπου 2.075 δολαρίων που σημειώθηκε το 2020.
Η τιμή spot είχε μικρή μεταβολή στα 1.996,78 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί στο Λονδίνο. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος. Το ασήμι υποχώρησε, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν άνοδο.
&Διαβάστε ακόμα
Τα σενάρια για τη μείωση των τεκμηρίων
Αλλαγές σε όρους δόμησης, φωτοβολταϊκά, parking και data centers
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ