Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας εκτινάχθηκαν οι αιτήσεων πτωχεύσεων των επιχειρήσεων στη Σουηδία, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες δέχονται πιέσεις από τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς κατοικίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o αριθμός των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιανουάριο, σε 622, σύμφωνα με τον οργανισμό αναφοράς πιστώσεων UC. Τα στοιχεία αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της χειρότερης ύφεσης των τιμών στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας εδώ και τρεις δεκαετίες, η οποία έχει συμβάλει σε αύξηση των αθετήσεων στον κατασκευαστικό τομέα, με 130 κατασκευαστές να καταθέτουν αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Σουηδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στις τιμές ακινήτων των τελευταίων 30 ετών, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει σε δραματική μείωση των επενδύσεων στην κατασκευή νέων σπιτιών. Παράλληλα, αναμένεται να επιφέρει κάμψη στην οικονομία της χώρας, που προβλέπεται να συνεχίζει να επιβραδύνεται για το 2023 μετά από τη συρρίκνωση που εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Η ύφεση αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική πτώση της κατασκευής νέων κατοικιών, με το Εθνικό Συμβούλιο Στέγασης της Σουηδίας να εκτιμά ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα μειωθούν κατά 44% φέτος σε 33.000. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι βασικός εργοδότης, με περισσότερους από 350.000 από τους 5,1 εκατομμύρια εργαζομένους της Σουηδίας να εργάζονται στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Η μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική της πορεία μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή αυξάνει το δίλημμα της κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει υπερβολική ζημιά στην οικονομία.
Η σουηδική τράπεζα, Riksbank, αναμένεται ευρέως να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα και να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο. Οι ανησυχίες σχετικά με την προβλεπόμενη ύφεση έχουν μέχρι στιγμής παραμεριστεί σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική τράπεζα, με τους αξιωματούχους να παραμένουν επικεντρωμένοι στην αποστολή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Διαβάστε ακόμη
Ντέιβιντ Σόλομον: Ο CEO της Goldman Sachs πήρε bonus 23 εκατ. δολάρια και κυκλοφορεί νέο… άλμπουμ
Το disaster story και το νέο σφυρί για την ιστορική Φιλκεράμ – Johnson