Όταν δύο από τους μεγαλύτερους «γκουρού» των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι έχει «στραβώσει» με την παγκόσμια οικονομία.
Ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs και ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan δίνουν το «παρών» στο επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διεξάγεται στην πρωτεύουσα Ριάντ. Και τα όσα αναφέρουν από το βήμα του συνεδρίου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.
«Οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν εφεξής σημαντικά πιο σφιχτές, καθώς η Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να αυξήσει τον στόχο για τα επιτόκια. Όταν υπάρχει ένα σενάριο, το οποίο ενσωματώνει τον πληθωρισμό, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε απ’ αυτό χωρίς να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σόλομον.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,2% και 9,9% αντίστοιχα για τον Σεπτέμβριο), κάτι που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια. Όμως, αυτή η στρατηγική έχει ως «τίμημα» την υπονόμευση της οικονομικής ανάπτυξης.
Όλα τα στοιχεία, δε, προμηνύουν ότι Federal Reserve και ΕΚΤ θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, προχωρώντας σε νέες παρεμβάσεις κατά 75 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις (1-2 Νοεμβρίου η Fed και 27 Οκτωβρίου η ΕΚΤ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επιτόκια θα αναθεωρηθούν κατά πάσα πιθανότητα στο 3,75% και στο 2% αντίστοιχα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ντίμον φαίνεται πιο ανήσυχος για τις γεωπολιτικές προκλήσεις, παρά για την πορεία της οικονομίας. «Το πιο σημαντικό είναι τα γεωπολιτικά ρίσκα γύρω από τις Ρωσία – Ουκρανία, ΗΠΑ – Κίνα και τις σχέσεις του Δυτικού Κόσμου» επισημαίνει από το φόρουμ του Ριάντ. «Αυτό, για εμένα, είναι πολύ πιο ανησυχητικό από το αν έχουμε μια ήπιας ή οριακής έντασης ύφεση» σπεύδει να συμπληρώσει.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν του στρατιωτικού μετώπου στην Ουκρανία και της μόνιμης διαμάχης (με την Κίνα) για το καθεστώς της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε «πόλεμο» και με τη Σαουδική Αραβία, η οποία έσπευσε τον Οκτώβριο να ενταχθεί στο ρωσικό στρατόπεδο όσον αφορά τη διαχείριση των διεθνών αποθεμάτων του πετρελαίου.
Πρόσφατα, Ριάντ και Μόσχα συμφώνησαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις τιμές του αργού και να συντηρήσουν τα υψηλά ενεργειακά τους έσοδα. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, προκάλεσε τη μήνη της Ουάσιγκτον, καθώς θεωρεί ότι θέτει νέα εμπόδια στον «αγώνα» αναχαίτισης του πληθωριστικού προβλήματος.
Διαβάστε επίσης
Σαν να τελείωσε ο πόλεμος – Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού